Danas završava Subversive Festival

VEČERAS završava Subversive Festival koji je proteklih dana ugostio brojne svjetski poznate društvene aktiviste, od oskarovca Olivera Stonea do vođe grčke ljevice i kandidata za premijera Alexisa Tsiprasa.
Zadnji dan festivala obilježit će tema u kojoj se prepoznaju brojni Hrvati. Na okruglom stolu raspravljat će se o uzletu zaduživanja kućanstva. Nakon trenda kreditne ekspanzije, dug stanovništva se od 2002. do 2007. upetorostručio, a kriza je brojne hrvatske građane dovela do sloma i dužničkog ropstva.
Zadnje predavanje Subversive Festivala održat će kćer velikog revolucionara Che Guevare – Aleida, koja će kao vjerna sljedbenica očevih revolucionarnih ideja pričati o transformaciji Latinske Amerike. Festival je obilježilo gostovanje oskarovca Olivera Stonea koji je predstavio svoju dokumentarnu seriju o neispričanoj povijesti SAD-a u prošlom stoljeću koji je obilježio američki imperijalizam. Stone je otkrio što ga je potaknulo na snimanje serijala.
“To je moralo biti napravljeno, morao sam napraviti nešto za svoju djecu. Djeca su mi postajala glupa od idiotskog obrazovnog sustava. SAD u svemu pobjeđuju, to je sterilizirana povijest, Disneyland”, zaključio je Stone.
Na Festivalu je gostovao i lider nove grčke ljevice, stranke SYRIZA Alexisa Tsiprasa koji je prokazao Angelu Merkel i Njemačku kao glavnu opasnost za EU. Oštro se usprotivio uvođenju eura te pozvao na “Mediteransko proljeće” po uzoru na arapsku revoluciju prošlih godina.

more recommended stories