DAN ŽENA: Masovni protesti u zemljama Latinske Amerike

Od Buenos Airesa do Mexico Cityja, žene iz najvećih gradova Latinske Amerike izašle su na ulice u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana žena, potaknute sve većom nejednakošću, femicidom i strogim kontrolama pobačaja.

Policija je izvijestila da se u glavnome gradu Čilea Santiagu okupilo oko 125.000 demonstrantica. Prijavljeni su manji incidenti, poput sukoba demonstrantica s policijom blizu zgrade vlade. Protesti su održani i u drugim čileanskim gradovima, a u pripravnosti je bilo 1700 pripadnika snaga reda.

Brojne su demonstrantice nosile bedževe kojima se pozivaju vlasti da omoguće ženama pravo na pobačaj ili transparente koji pozivaju na okončanje nasilja nad ženama.

U glavnome gradu Meksika poslijepodnevnom se protestu očekivano odazvao rekordan broj žena, gnjevnih zbog femicida koji se u posljednjih pet godina u toj zemlji više nego udvostručio. Tijekom jutra žene su na glavnome trgu Mexico Cityja ispisale imena nedavno ubijenih žena, a u predgrađu Ecatepeci je skupina žena izvela performans protiv rodnog nasilja.

Pritom su bile odjevene u crne plastične vreće te su izvikivale: “Mi smo žene, a ne smeće!”

U kolumbijskome glavnom gradu Bogoti planira se proslava izbora prve gradonačelnice, a očekuju se i protesti zbog nedavne presude suda koja ide u prilog ograničenjima kada je posrijedi pobačaj.

Dan žena u Argentini se održava tek nešto više od tri mjeseca od izbora nove državne vlasti koja je najavila planove o imenovanju ministrice za žene te potporu naporima za legalizaciju pobačaja, nakon što prethodni pokušaji u Kongresu nisu prošli.

U Buenos Airesu žene su mirno prosvjedovale pred Kongresom te su pozvale na izostanak s posla u ponedjeljak, nastojeći tako poduprijeti izjednačenje plaća, zakone čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama i one čiji je cilj što manje ograničenja za slobodu pobačaja.

 

(TBT, Mediji)

more recommended stories