Published On: Tue, Jul 11th, 2017

Dan žalosti u Federaciji

Vlada Federacije BiH je 11. srpnja 2017. godine Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćila je Vlada Federacije.

Obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz srpnja 1995. godine biti će održani danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11.30 sati intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica.
Nakon toga, uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida. Predviđeno je čitanje odlomka iz romana „Derviš i smrt“ te izvođenje Inferna, javlja Fena.

Vjerski dio programa počet će učenjem Kur’ana, potom će biti klananji podne namaz, ikindija-namaz, te Dženaza-namaz, koje će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Uslijedit će iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima 71 žrtve od Musalle do mezarja, čitanje imena žrtava genocida, te njihov ukop i učenje na kaburu, čime će biti završen vjerski dio programa.