Published On: Sri, ruj 19th, 2018

Dallas News: Hillary Clinton izbačena iz školskog programa u Teksasu

Komisija za odgoj i obrazovanje američke savezne države Texas je glasala je za uklanjanje iz školskog programa povijesnih osoba kao što su Hillary Clinton, Helen Keller i nekoliko desetaka drugih, prenosi Dallas News. Lokalni list napominje kako je isključenjem Hillary Clinton iz povijesnog kurikuluma učitelji uštedjeti 30 minuta vrijednog školskog vremena.

Učenike Texasa će se podsjećati na bitku za Alamo, ali uskoro mogu zaboraviti na Hillary Clinton i Helen Keller, piše Dallas News.

Komisija za odgoj i obrazovanje američke savezne države Texas je glasala za “sistematizaciju” školskog kurikuluma. Među promjenama koje je povjerenstvo tražilo je isključivanje nekoliko povijesnih osoba iz školskog programa, uključujući Hillary Clinton i Helen Keller.

Kako navodi list, komisija promjene u školskom programu može uvesti do studenog, kada će se održati konačno glasanje.

Povjerenica Barbara Cargill tvrdi da su isključenje iz programa Clinton i Keller preporučile radne skupine, a komisija je samo dala svoj pristanak.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 1964., Barry Goldwater, također je protjeran iz programa. Radna skupina koja organizira školski kurikulum također preporučuje uklanjanje američkog propovjednika Billya Grahama, ali ga je komisija odlučila ostaviti.

“Pa zašto Clinton, Keller i više desetaka drugih povijesnih osoba nisu uspjeli proći?”, pita se Dallas News.

Autor članka je razgovarao s dvojicom učitelja i rekli su mu da se od obrazovnog traži da učenike nauče o toliko mnogo povijesnih osoba da su se naprosto pogubili u “raljama datuma i imena” i škola je prestala izgledati kao “pravi studij”.

Radna skupina, koja se sastoji od 15 članova, izdvojila je sve povijesne osobe kako bi odlučila o kojima učenike treba poučavati, a o kome ne.

Sustav eliminacije je bio relativno lak. Radna skupina je morala odgovoriti na pitanja kao što su: “Je li ta osoba zaslužna za radikalne promjene?”, “Je li ta osoba zastupala neku marginaliziranu skupinu?” i druga.

Od 20 mogućih bodova, Keller je osvojila 7, a Hillary Clinton samo 5. Prema radnoj skupini, isključenjem iz programa Hillary Clinton će učitelji uštedjeti 30 minuta predavanja, a Keller 40 minuta, piše Dallas News.

Helen Keller (1880. – 1968.) bila je američka spisateljica i aktivistica. Od djetinjstva je bila slijepa i gluha, ali je ipak uspjela napisati nekoliko romana i borila se za prava slijepih i gluhonijemih osoba.

Hillary Clinton i njezina (ne)djela ne treba posebno isticati.

Dallas News/ logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare