Published On: Čet, sij 10th, 2013

Dačić za 'novi Balkanski savez, koji neće biti Jugoslavija'

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za televizijsku postaju Al Jazeeru Balkan da Srbija s Hrvatskom mora surađivati, najavljujući mogući skori susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, te se zauzeo za osnivanje Balkanskog vijeća koje bi osnažilo međusobnu suradnju u zemljama regije odbijajući prigovore da se radi o oživljavanju Jugoslavije.
Dodao je da su Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neka druga zemlja navodeći primjer Litve.
Zauzeo se i za to da prve korake u oživljavanju suradnje Hrvatske i Srbije učine dvojica premijera i vlade.

“Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju surađivati”, rekao je Dačić.
Srbijanski premijer izrazio je očekivanje da će u nekoliko sljedećih mjeseci doći do susreta s premijerom Hrvatske. Pri tome je ocijenio da ne treba biti tabu tema u međusobnoj komunikaciji ističući da je puno više tema oko kojih dvije države nemaju prijepora.
Siguran sam da postoje teme gdje možemo imati zajednički interes“, naveo je Dačić.
Odbacio je mogućnost priznanja Kosova dodajući da se Srbija neće povući iz pregovora te da će nastaviti inzistirati na autonomiji područja većinski nastanjenih Srbima.
Mi mislimo da je prihvatljivo rješenje da mi ne priznajemo neovisnost Kosova i da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da autonomija. Srbija sigurno neće sebi pucati u glavu time što će reći mi ćemo prekinuti pregovore“, rekao je Dačić.
Upitan o odnosima s predsjednikom Republike Srpske (RS) s Miloradom Dodikom, Dačić je rekao da ga Dodik nije podržao u predsjedničkim izborima, ali da su Beogradu važniji posebni odnosi s RS-om nego tko vlada. Po riječima premijera za Srbiju ne postoji bolje rješenje od članstva u Europskoj uniji, prenosi Hina.
Dajte da mi uđemo u Europsku uniju, pa ako ne valja onda ćemo izaći“, istaknuo je Dačić.