Utorak, 28 svibnja, 2024

Dačić: Banja Luka se ne treba ljutiti zbog specijalnih odnosa Beograda sa sarajevom

Must Read

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i premijer i ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarali su danas u Sarajevu o rješavanju pitanja između dvije zemlje na kojima je potrebno ubrzano raditi.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare najavio da bi do kraja ove godine trebala biti definirana prioritetna pitanja i problemi koji čekaju na rješavanje dugi niz godina, a na taj način uvest će se novi zamah u bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Sugovornici su se složila da je potrebno početi od malih stvari i tako graditi dobre odnose naročito zbog činjenice da takve stvari za građane predstavljaju velike probleme kao što su pitanja malih graničnih prijelaza. Istaknuto je da bi trebao biti pokrenut Međudržavni savjet za suradnju Srbije i BiH koji se zadnji put sastao 2005. godine, ali do danas nije počeo s radom. Taj savjet bi trebao postati mjesto na kojim bi se dalje usmjeravale potrebne aktivnosti.

Razgovarano je i o uspostavljanju i dizanju na ministarskoj razini međudržavnog mješovitog komiteta za ekonomsku suradnju i to najviše zbog toga što je potpisan Ugovor koji regulira pitanja vanjskotrgovinskih odnosa u domenu poljoprivrednih proizvoda između BiH i Srbije, a slijedi i potpisivanje ugovora koji se odnosi na pitanja zdravstva.

“Cijeli set zakona proizilazi iz zajedničke obveze na putu ka Europskoj uniji, a potrebno je da što prije imamo i dva povjerenika u Bruxellesu. Dogovorili smo i kako da dvije zemlje intenziviraju dijalog u funkciji bržeg zajedničkog približavanja Bruxellesu”, kazao je Lagumdžija.

Premijer i ministar Dačić je ponovio da dvije zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, ističući da je jedan takav da više nikada ne bude rata na ovim prostorima, jer države dijele isti geografski i kulturni prostor te bi se ta činjenica trebala uzeti kao prednost koja će se iskoristiti za zajedničke nastupe pred Europskom unijom.

Poručio je da će Srbija biti faktor mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji, ističući da postoji velika potreba za relaksacijom odnosa zemalja u regiji jer 20 godina nakon raspada Jugoslavije države se i dalje “vrte u začaranom krugu, koliko je to godina potrebno da se otvorena pitanja među zemljama riješe, da se pomire. Mislim da su se građani pomirili, a političari koji trebaju poštovati želju građana, nisu”.

“Sarajevo se ne treba ljutiti na Beograd kada ima specijalne odnose s Banja Lukom, kao što se i Banja Luka ne treba ljutiti kada Beograd ima specijalne odnose sa Sarajevom i to zato jer je Srbija jamac  Daytonskog sporazuma koji definira Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet u okviru BiH. Izmjena tog sporazuma nije moguća bez suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, kazao je na kraju Dačić.

Premijer Srbije i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić je u Sarajevu boravio kako bi sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv cyber kriminala, a tijekom posjete je imao niz susreta s bh. političarima. (Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -