Published On: Čet, ruj 13th, 2012

Film ‘Djeca’ BiH kandidat za Oscara

Scena-iz-filma-Djeca-Aide-Begić-550x366Na jučerašnjem sastanku komisije Udruženja filmskih radnika BiH izglasano je da bosanskohercegovački kandidat ove godine za nagradu Oscar Američke akademije bude film “Djeca” rediteljice Aide Begić.

Ovaj film premijerno je prikazan u svibnju ove godine na Cannes Film Festivalu i to u jednoj od formalnih izborništva festivala – u programu UN Certain Regard. Film je tijekom festivala u Cannesu dobio izvrsne kritike, a nagrađen je i specijalnom nagradom žirija kojim je predsjedavao Tim Roth.

Film je nakon toga otvorio ovogodišnji Sarajevo film festival, a potom je distribuiran u kinima u Sarajevu, te prikazan na nekoliko festivala gdje je napravio zapažen uspjeh.

Članovi komisije Udruženja filmskih radnika, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su režiseri Ahmed Imamović, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Faruk Lončarević, Srđan Šarenac i Ines Tanović, kostomografkinja Lejla Hodžić, scenaristica/producentica Elma Tataragić te producent Jovan Marjanović.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. listopada 2010. do 1. listopada 2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova.

Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su Foto Art s filmom “Mobitel” Nedžada Begovića i Filmhouse produkcija s filmom “Djeca” Aide Begić.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 12 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare