Pretresi u 6 gradova, uhićeni u akciji „Boos“ oštetili državu za 3,5 milijuna maraka

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče,r 12.9.2012. godine, započeli su realizaciju jedne od najsloženijih policijskih akcija u poslijeratnoj BiH iz oblasti financijskog kriminala, u sklopu koje je lišena slobode sedmočlana organizirana kriminalna grupa koja je, služeći se duže razdoblje carinskim prevarama, pranjem novca i poreskim utajama, oštetila proračun BiH u višemilijunskom iznosu. U okviru akcije pretresene su 23 lokacije na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banja Luke, Trnova i Doboj-Juga, priopćeno je iz SIPA-e.

Jučerašnja akcija, kodnog naziva Boss, rezultat je višegodišnje istrage policijskih službenika SIPA-e kojom su bili obuhvaćeni članovi organizirane kriminalne skupine, koji su duži niz godina kontinuirano vršili krivična djela iz oblasti poreske i carinske problematike, te samo u posljednjih šest mjeseci 2012. godine utajili najmanje 3,5 milijuna KM.

Pretresima više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata (“Eko San”, “Janus”, “Sa Tours” i “Bosna Expres”), te druge pokretne i nepokretne imovine koju su koristili članovi navedene grupe, pronađen je i privremeno oduzet dokazni materijal, a prije svega veća količina novca (u jednom od  sefova oko 100.000 KM), financijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih krivičnih djela.

Zbog obimnih materijalnih dokaza pronađenih na lokalitetima na kojima se vrši pretres, a prije svega velikog broja financijsko-poslovne dokumentacije, 13.9.2012. godine u ranim jutarnjim satima nastavljen je pretres na 11 lokacija, s tim da će tijekom dana biti obuhvaćen još određeni broj osoba i lokacija.

Uhićene osobe danas će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250. KZ BIH (Organizovani kriminal), a u vezi s krivičnim djelom iz člana 210. (Porezna utaja),  216. (Carinska prevara) i 209. (Pranje novca), biti predana Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

U realizaciji uhićenja i pretresa stambenih i poslovnih objekata policijskim službenicima SIPA-e asistenciju su pružili pripadnici MUP-a KS, Policije Brčko Distrikta, MUP-a Srednjebosanske i MUP Tuzlanske županije, Uprave za neizravno oporezivanje, a u istražnim aktivnostima i Granična policija BiH.

Sve navedene aktivnosti izvode se po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH.(R. I. / Dnevnik.ba)