Published On: Sub, kol 20th, 2016

D. GRADINA Vučić govorio četničkim vokabularom o “povampirenoj ustaškoj politici Hrvatske”, a Dodik udesetostručio broj žrtava Jasenovca

Srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je kako je pred institucijama Srbije i Republike Srpske zadatak utvrđivanja točnih imena stradalih Srba na teritoriju NDH, s obzirom na to da to još nije utvrđeno, javlja B92.

“To moramo napraviti i zbog povampirenja ustaške politike u Hrvatskoj”, rekao je Vučić na obilježavanju 75 godina od formiranja logora Jasenovac i kako je na skupu rečeno “početka genocida nad Srbima”..

“Svjedoci smo toga da se iz ponora povijesti na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH. Mirno ćemo i ponosno otrpjeti sve to, ali nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju. Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta”, kazao je Vučić.

Vučić je istaknuo da Srbi nikome ne prijete, da žele mir i najbolje odnose, čak i s onima koji su htjeli da ih nema. Dodao je da je izgubljeno previše života da bi se Srbi plašili koljača i ubojica koje neki svakodnevno promoviraju kao heroje.

“Ne plašimo se tih ubojica, sve smo lekcije naučili, vaše pjesme i zlokobne prijetnje samo nas ujedinjuju, na vaš podsmijeh odgovaramo osmijehom, na vašu mržnju ljubavlju”, zaključio je Vučić.

Dodik: 700.000 ubijenih u Jasenovcu ugrađeno u temelje RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, kako prenosi RTRS, da su ustaše ubile 55 posto stanovništva Kozarske Dubice, gotovo 18.000 i da ova općina ni danas nije uspjela doseći broj stanovnika koji je imala prije, kako je rekao, genocida.

– Ovdje nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovdje smo da dignemo zastave mira. 500.000 Srba nije ovdje stradalo slučajno, nisu se ovdje zadesili slučajno, bili su meta, jer su bili na strani istine – rekao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da “ne smijemo dozvoliti da zaboravimo genocid”, te da civilizirani svijet mora znati “za 700.000 nevino stradalih u Јasenovcu”.

Podaci Javne ustanove Spomen područje Jasenovac iz 2013. godine govore, međutim o više od 83 tisuće žrtava u logoru Jasenovac i obližnjem logoru Stara Gradiška. Više autora smatra, međutim i taj broj prevelikim, ukazujući na razne očite nedosljednosti u podacima u Poimeničnom popisu kojega su sastavljale bivše jugoslovenske komunističke vlasti, podsjeća HMS.

.Dodik je kazao da je Republika Srpska stvorena kao izraz volje srpskog naroda, kao institucionalna zaštita naroda nad kojim je u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid.

– Republika Srpska je garancija našeg opstanka na ovim prostorima. Zašto je neuništiva Republika Srpska? Shvatit će te da nikada niste vidjeli manju državu u čije temelje je ugrađeno više žrtava. Iako ste mislili da nas je milijun i 200 tisuća niste nas dobro prebrojali. Ovih 700 tisuća što leže ovdje svi žive kroz nas. Danas kada krenemo s ovog mjesta ići ćemo uspravno i jasno ćemo vidjeti gdje trebamo stići.  Imamo posao da napravimo državu u kojoj nijedan narod nikada neće doživjeti nista slično – rekao je Dodik.

Kazao je da Republika Hrvatska danas nije fašistička Nezavisna Država. – Hrvati nisu fašisti – rekao je Dodik.

Izaslanstva RS-a i Srbije u spomen području Donja Gradina prisustvovale su obilježavanju 75 godina od početka kako su isticali “početka genocida nad Srbima”u koncentracionom logoru Jasenovac”.

Vlade Srbije i Republike Srpske zajednički su organiziraju ovaj skup.

Ni Vučić ni Dodik nije riječju nisu spomenuli zložine JNA i srpskih paravojnih postrojbi tijekom agresije na Hrvatsku, kao ni zločine u BiH, uključujući i genocid, kojeg je prema presudama Haškog suda Vojska RS počinila u Srebrenici/HMS/