Published On: Pet, kol 26th, 2016

CVIJANOVIĆEVA: Otima se imovina RS-u, nema barijara za referendum

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH po kojoj RS mora da uknjiži vojnu imovinu u Han-Pijesku na državu BiH, predstavlja “otimačinu imovine RS-a”.
– U pitanju je jedna opća otimačina kada je u pitanju odnos prema RS-u – ustvrdila je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Pitanje knjiženja vojne imovine u BiH, kaže, davno su dogovorili politički lideri i to je trebalo da bude ispoštovano, ali je sve otišlo u pogrešnom pravcu.

– Bit će obaviješteni koji su stavovi Vlade RS-a i drugih relevantnih institucija u RS-u o tom pitanju – kazala je.

Ponovila je da će referendum u RS-u o 9. siječnja kao danu tog bh. entiteta biti održan, te da taj bh. entitet ima zakonsko pravo na referendum i da za to ne postoje barijere, osim, tvrdi, namjerno prisutne instrukcije.

Cvijanović ističe da se provode pripremne aktivnosti, iako se vrše razne opstrukcije određenih institucija na nivou BiH i pritisak na određene ljude.

Kada su u pitanju birački spiskovi, istakla je da moraju biti stavljeni na raspolaganje Komisiji za provođenje referenduma u RS-u.

– Provest će se referendum. Jadna je država u kojoj se moraju vršiti protisci da ne urade poslove u skladu sa zakonom – navela je Cvijanović.

Pozvala je građane da 25. rujna izađu na referendum.