Published On: Ned, velj 3rd, 2013

Za Perece je BiH jednostavno bošnjačka, a za Hrvate je i hrvatska zemlja

U tekstu „Čermak kupio OMV Hrvatska, transakcija vrijedna oko 100 mil. €“ objavljenom u Večernjem listu od 1.2.2013., nekakav mamin sin, Marko Biočina, inače dojučerašnji Nacionalov novinar,  analizirajući ovu transakciju piše sljedeće:
U tom razdoblju brojne domaće i strane kompanije spominjale su se kao mogući kupci OMV-ova lanca, no na kraju je bošnjačka podružnica prodana ruskom Gazpromjeftu, dok je Čermak dao najbolju ponudu za hrvatski dio.
Osim što nije precizan kao što bi pisac ovakvih tema trebao biti, jer da jeste precizan napisao bi da je OMV u BiH prodan Naftnoj indutriji Srbije (NIS) koja je doduše u 56 postotnom suvlasništvu Gazpromnjefta, ali nije Gazpromnjeft, novinar iznosi katastrofalan i skandalozan epitet nazivajući OMV u BiH „bošnjačkom“ podružnicom.
Ovakav pogled hrvatskih medija i valjda prosječnog Hrvata, koji ustvari nije Hrvat već prema nažalost točnoj poskokovoj  terminologiji, tek jedan običan Perec, pokazuje nama, Hrvatima koji žive u BiH kao jedan od tri konstitutivna naroda, kako iz svoje postkolonijalne stvarnosti  na nas gledaju građani Perecije zadojeni „mesić-index-jutarnji“ stavovima.
Prije ovoga, u više navrata se moglo vidjeti kako hrvatski novinari reprezentaciju BiH „krste“ kao „bošnjačku“, što ona možda praktično u velikoj mjeri i jeste, ali javno, stvarno, formalno, pravno i novinarski, pogotovo za navodne hrvatske novinare, čiji su sunarodnjaci u BiH izloženi upravo bošnjačkom političkom maltretiranju, ona to nikako ne bi smjela biti. Kao niti OMV. Ili možda sutra Konzum. Bošnjačka podružnica Konzuma. Podravke. Kraša. Vindije. Koje u BiH opstaju zahvaljujući Hrvatima.
Jadan je Hrvat koji nema svijesti o hrvatstvu i drugim Hrvatima, makar u Čileu, a kamoli u državi čiji su nositelji pored ostala dva naroda i Hrvati da prostiš. Jadan je i onaj Hrvat koji to smatra nacionalizom, taj prosti osjećaj horizontalne solidarnosti.
Jadan je i Večernji list i njegova podružnica u Mostaru i onaj na njezinom čelu kad mu je utjecaj u vlastitoj kući toliki da mu kolege tu podružnicu zapravo smatraju „bošnjačkom“.
poskok.info