Published On: Sri, sij 23rd, 2013

ĆOZA IMA IDEJU: ''Kohabitacijska vlada Federacije BiH jedino je moguće rješenje''

Glavni janjičarijat Halal sarajstanske partije Bosne i Hercegovine (HSPBiH) podupire izjavu veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Patricka Moona i veleposlanika Delegacije Europske unije u BiH Petera Sorensena u nastojanju da se dođe do pozitivnog rješenja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i nadilaženja trenutačne pozicije na dobrobiti svih građana, ali i konstitutivnih naroda u FBiH.
”Trenutačna politička situacija u Federaciji BiH je takva da niti jedna strana, odnosno četvorka u kojoj su HDZBiH, HDZ 1990., SDP i SBB, ali i postojeće stranke koje su potpisale Platformu i obnašaju vlast – SDA, HSPBiH i Narodna stranka Radom za boljitak, nemaju u potpunosti kapacitet za donošenje odluka u Parlamentu Federacije BiH, odnosno onih odluka koje po Ustavu FBiH pripadaju predsjedniku Živku Budimiru i dopredsjednicima Federacije BiH Mirsadu Kebi i Svetozaru Pudariću”, navodi se u saopćenju HSP-a.
Nijedan blok od ova dva, kako se dodaje, ne mogu biti pobjednici u ovom omjeru političkih procesa, što znaju predstavnici svih sedam političkih stranaka, ali očigledno je da postoje političke stranke kojima nije cilj dobro svih građana nego jačenje pozicija i pridobivanje novog biračkog tijela za opće izbore 2014. godine.
”Tu prije svega mislimo na SDPBiH i HDZBiH, koji su spremni da se ovakva situacija zadrži do listopadskih izbora 2014. godine, prije nego li se ušlo u proces formiranja kohabitacijske Vlade FBiH od sedam stranaka”, navodi se u priopćenju.
HSPBiH za krizu u FBiH drži isključivo SDP koji je, kako se navodi, ničim izazavan, jednostrano prekinuo Platformu i narušio odnose u Vladi FBiH, koja je od mnogih domaćih i međunarodnih organizacija proglašena za najbolju Federalnu vladu od Daytona do danas.
”Više je nego očigledno da SDPBIH svoju kampanju gradi na tomu da se SDA kao stranka grčevito bori za vlast i fotelje kako ministarske tako i one u javnim poduzećima.
Također, HDZBiH radi svoju kampanju na, po njima, nelegalnoj Vladi FBiH, gdje je hrvatski narod sustavno majoriziran i preglasavan, te da neće sjesti sa, po njima, nelegalnim predstavnicima hrvatskog naroda, prije svega, predsjednikom FBiH Živkom Budimirom ”, dodaje HSPBiH u priopćenju.
HSPBiH se zalaže za kohabitacijsku vladu ovih sedam stranaka kako bi se ublažila ova kriza do općih izbora 2014. godine. Ona stranka ili pojedinci koji neće sudjelovati u kohabitacijskoj vladi, a nemaju neka druga rješenja koja su u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Ustavom FBiH, ne trebaju niti sudjelovati u toj Federalnoj vladi.
”Držimo da se žurno trebaju sastati predsjednici ovih sedam stranka te ključni čimbenici stabilnosti, predsjednici i dopredsjednici FBiH, kako bi se kroz dijalog i istinsku želju počela rješavati otvorena pitanja u Federaciji BiH”, navodi u priopćenju zamjenik predsjednika HSP-a BiH Josip Perić.