Published On: Uto, lip 29th, 2021

ČOVIĆ: Uz pomoć SAD i EU bit će rješeno sve u vezi s Izbornim zakonom

Lider HDZ-a Dragan Čović  jučer je u Sarajevu nakon promocije  knjige, komentirao političku situaciju u Bosni i Hercegovini:

Na pitanje kako komentira Rezoluciju Europskog parlamenta o BiH, u kojoj se ne spominju konstitutivni narodi, Čović je, kako prenosi Klix, odgovorio protupitanjem:

“I da je spomenuta konstitutivnost, bi li se išta promijenilo? Jednako ne bi. Mi imamo mnogo rezolucija koje smo pratili posljednjih 20 godina, u nekim se spominje manje ili više konstitutivnosti, jednakopravnost, legitimno predstavljanje, eliminiranje opcije da jedan narod bira predstavnike drugog ili kako je ko pisao na kojoj destinacijama, gdje smo sve razgovarali, Bruxelles, Sarajevo, Prag, Budimpešta, Washington…”, rekao je.

Čović je naglasio da se u rezoluciji jasno govori o Daytonskoj BiH.

“A Dejtonska BiH, Aneks 4, jasno govori o ustavnoj ulozi konstitutivnih naroda. A to ćete čitati i u odlukama Ustavnog suda, a po apelaciji Izetbegovića, kao jednako i Ljubića. Je li političko nadmudrivanje izvan BiH više ili manje naglasilo ili ne konstitutivnost naroda, to nema posebnog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH ili hrvatskog naroda u BiH”, dodao je.

Istaknuo je da će u narednim danima razgovarati i završiti osnovne naznake o tome kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda kao legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, ali i druge stvari koje će trebati tehnički promijeniti do kraja godine da bi to završilo u Parlamentu BiH.

“Da li netko naglasi konstitutivnost ili ne, to je pitanje drugog reda kada ja riječ o meni”, dodao je.

Na pitanje dokle su stigle izmjene Izbornog zakona i što je s rokom koji je istekao ovog mjeseca, Čović je odgovorio:

“To je dokument koji smo pisali kolega Izetbegović i ja s predstavnicima međunarodne zajednice. Jasno smo definirali da pitanje Izbornog zakona treba riješiti u neizbornoj godini. Što se mene tiče, taj posao smo završili, to je rekao i kolega Izetbegović. Dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke Ustavnog suda i suda u Strazburu kada je riječ o Predsjedništvu i Domu naroda. U subotu, nedjelju i ponedjeljak smo s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, koji će doći u BiH da završimo taj posao”, kazao je.

Još, prema Čovićevim riječima, preostaje da se u Parlamentu BiH dobije adekvatna većina za izmjene Izbornog zakona.

“Tu nam nije problem, ali trebat će napraviti sitne preinake, jer nam treba dvotrećinska većina, ali vjerujem da ćemo naći dovoljno podrške, prije svega kod bošnjačkih predstavnika, jer se na njih pozivao Izetbegović.

Što se tiče ulaska državljana BiH u Hrvatsku, Čović je kazao da je uvjeren da će moći bez ograničenja ulaziti, kao i državljani Srbije.

“Uvjeren sam da će to biti promptno ispravljeno. Nećete dugo čekati da svaki žitelj BiH, ako se nastavi ovakav pandemijski trend, nema ograničenja pri ulasku u RH i EU”, kazao je.

Na novinarska pitanja ponovio je kako vjeruje da će uz pomoć američke i europske administracije biti riješeno sve u vezi s izmjenama Izbornog zakona i većine stranaka u parlamentu, a ne samo dvije političke stranke.

“U posljednjih 10 godina izmjene Izbornog zakona su uvjet za sve. Imamo 14 uvjeta za EU. Kada to sve sažmemo, broj 1 je izborni zakon ove godine, zatim VSTV, a onda zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama”, zaključio je./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x