Published On: Uto, lip 29th, 2021

Hrvatska stavlja BiH na listu sigurnih zemalja?

Odluka Vlade Republike Hrvatske o načinu prelaska hrvatske granice za pojedine zemlje, a s obzirom na epidemiološku situaciju, istječe krajem ovog mjeseca.

Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva, rekao je u ponedjeljak ministra Davor Božinović u Zadru, odgovarajući na pitanja novinara. Napomenuo je i da se odluke i liste koje se utvrđuju na razini Europske unije ne odnose na bilo koje državljane, nego se odnose na prostor iz kojeg putnici dolaze.

Epidemiološka služba, odnosno referentni centar za epidemiologiju, trenutno raspravlja na temu prelaska hrvatske granice, što će onda biti prezentirano na sastanku Stožera, vjerojatno i Vlade, a onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granica Hrvatske. U ovom trenutku je cijela Europa u zelenom, najveći dio, barem ova naša emitivna tržišta. Kada govorimo o mapama Europskog centra za kontrolu bolesti, dosta je i trećih zemalja u zelenom, međutim svaka država ostavlja sebi suvereno pravo da odluči o tome kako će se prelaziti njezine granice, dodao je.

Sigurno je, rekao je također, da se za tranzit iz zemalja koje su u zelenom, a iz tih smjerova se ulazi u Hrvatsku, sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde odnosno pojedinačna jamstva vezano za testiranje, preboljenje COVID-a, odnosno dokaze o cijepljenju. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se trenutno razgovara i o tome će se obavijestiti javnost, rekao je.

Na listi sigurnih zemalja mogla bi se naći, rekao je, i Bosna i Hercegovina./HMS/