Subota, 22 lipnja, 2024

Čović: Tihić treba objasnit zašto odbija dogovor iz Banje Luke

Must Read

covic-siguran-rekonstrukciju-federalne-vlade-slika-381677Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je za srijedu, 16. svibnja, zakazao sastanak lidera šest političkih partija u Mostaru, na kojem će od predsjednika SDA Sulejmana Tihića zatražiti da objasni kako je došlo do toga da njegova stranka odbije dogovor sa proteklog sastanka iz Banje Luke.

On je dodao da ga iznenađuje strategija SDA koja je glasala protiv budžeta BiH, navodeći da to vidi kao pokušaj za političko pozicioniranje na narednim izborima, te izrazio nadu da će ta stranka još imati prostora za korigovanje svog stava.

“Ako ste dio pozicije, onda je logično, ne samo da podržavate dogovoreno nego da stvarate ambijent da se takva aktivnost provede, a ne da budete protiv nje. Tako da će se to morati na neki način raščistiti, hoćemo li sutra isto ovako raditi oko bilo kojeg drugog posla koji nas čeka”, rekao je Čović za današnje Nezavisne novine.

On je dodao da je sastanak šestorke u Mostaru zakazao za 15.00 sati, da su do sada dolazak potvrdili lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, te da će na sastanku biti riječi i o presudi suda u Strazburu.

Na pitanje da li su sada ugroženi i ostali dogovori koje je postigla šestorka – o imovini, napretku u rješavanju presude “Sejdić i Finci”, Čović je rekao da ne bi smjelo biti odstupanja.

“Ali što narod kaže, ne lezi vraže, sad ulazimo u lokalne izbore, neki imaju neku svoju kampanju i strategiju koju ne dijele sa ostalim kolegama, pogotovo je to tako ako dijelite glasove istog naroda i sasvim je realno očekivati ako se ovako nastavi produbljivanje jaza u šestorci, prije svega na relaciji SDP – SDA. To bi se prenijelo na sve ostale”, ocijenio je Čović.

Govoreći o predstojećem sastanku u Briselu sa evropskim liderima, Čović je rekao da je on preliminarno zakazan za 27. juni, te da vjeruje da BiH ima šansu ako do tada usvoji budžet i dogovori realizaciju presude “Sejdić-Finci”.

“Dosta složen zadatak nas čeka. Mi ćemo morati promijeniti Ustav BiH, ali i Ustav FBiH. Čeka nas jako ozbiljan posao da popravimo lošu ekonomsku situaciju u zemlji i upravo zbog toga nije dobro da SDA istupa na ovakav način”, rekao je Čović, ističući da je dosta postignuto na posljednjem sastanku šestorke u Banjoj Luci i da to ne treba potcijeniti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -