Utorak, 23 travnja, 2024

REKETARIT ĆE MATUŠKA? Otići ću u Neum i objasniti što sam dogovorio sa Sinišom

Must Read

Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić danas je kazao da će u utorak delegacija njegovog ministarstva posjetiti Neum da bi razgovarala s tamošnjim lokalnim dužnosnicima o inicijativi za izgradnju zaštićenog cestovnog koridora na dijelu te općine, a o kojem je on nedavno razgovarao s hrvatskim kolegom Sinišom Hajdašom Dončićem.

– Želimo im prvo pokazati kako izgleda to rješenje, drugo objasniti im da rješenje koje spominju, a to je da se ugrožava vodozahvatno područje, uopće nije tretiralo mjesto na kojem će se graditi prometnica i treće da im kažemo da je to šansa za Neum. Plan koji vodi FBiH zajedno s državnim ministarstvom, a to je povezivanje počiteljskog čvora preko Stoca i Hutova s Neumom ustvari bi bio naš pokušaj da preko teritorija BiH spojimo Neum sa sjevernim dijelom BiH. To danas nije slučaj i Neum bi praktično postao prvi grad u BiH koji bi imao dva regionalna puta koja bi išla u Neum ili kroz Neum. Tu je puno pozitivnih efekata za Neum, Neumljane i cijelu BiH, rekao je ministar Hadžić.

Hadžić: Tražit će se najbolje riješenje

Istaknuo je da je BiH razgovarala s Hrvatskom o mogućim rješenjima, dodavši da Hrvatska ima međunarodno pravo povezati kopnenim putem vlastite dijelove koji su spletom okolnosti, povijesnih i drugih, presječeni na dijelu Neuma.

– I mi također moramo tražiti rješenje za spajanje kopnenog dijela južne Hrvatske s Dalmacijom i to ne vidim da je nelogično. Na kraju krajeva mislim da je to opravdano jer Hrvatska je susjed BiH s kojim imamo gotovo tisuću kilometara granice i od kojega će ovisiti jako puno stvari ubuduće, dodao je Hadžić.

Komentirajući protivljne načelnika Neuma toj inicijativi, ministar Hadžić je danas u Sarajevu rekao novinarima da će se tražiti rješenje iako lokalna zajednica kaže da ne odobrava gradnju.

– Ako se ugrožava prostor tražit će se najbolje rješenje i ono podrazumijeva brojne standarde koje danas moramo ispuniti. Nije nitko lud da pravi cestu ukoliko je to vodozahvatna zona, ali ako ne predstavlja bilo kakvu vrstu problema ne vidim da bi to neki lokalni dužnosnik mogao zaustaviti bilo kakve međudržavne ugovore i razgovore, prokomentirao je Hadžić.

Neumljani: Nedamo naš prostor

Podsjetimo, predstavnici Općine Neum kao i predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Neuma uputili su jutros dopis za medije, u kojem ističu kako su svi protiv izgradnje koridora kroz Neum. “Naš prostor nećemo dati, pogotovo ne na ovaj način, kada se u Sarajevu ili Zagrebu odlučuje o njemu”, dio je dopisa, koji prenosimo u cjelosti.

Predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Općine Neum izražavamo svoj prosvjed protiv izgradnje koridora, te podjele Neuma. Ovom prilikom želimo pozvati sve predstavnike viših razina vlasti, da čuju naš problem, da se očituju, da nam pomognu, ili se barem u najmanju ruku udostoje doći i razgovarati.

Naš prostor nećemo dati, pogotovo ne na ovaj način, kada se u Sarajevu ili Zagrebu odlučuje o njemu, a nas nitko ništa i ne pita. Što nas najviše i čudi, jer je to i neodgovorno ponašanje posebno najviših tijela vlasti u BiH prema Neumu. Ne želimo da se s našim teritorijem trguje.

Tražimo od hrvatskih predstavnika u svim tijelima vlasti u BiH da nas zaštite, da nam pomognu, da se očituju o ovom problemu. Nemojte šutjeti! Vašu šutnju ne razumijemo, ne podržavamo. Samo tražimo da vi nas podržite u ovoj borbi za još jednom podjelom.

Gospodo malo ozbiljnosti i fair play igre

Gospodo malo ozbiljnosti i fair play igre, kako bi se sportskim riječnikom reklo, jesmo za cestu, jesmo za dogovor, ali ne na ovakav način. Najgori mogući način. Način ignoriranja, neuvažavanja!?? Do kada ovako?? Mi nećemo čekati sudbinu, nećemo čekati i gledati kako drugi gospodari našim područjem, našom imovinom i djedovinom; cjenjena gospodo, ako vi već nećete, onda ćemo se mi izboriti za svoje i uzeti stvari u svoje ruke.

Priopćenje potpisuju: Načelnik Općine, Općinsko Vijeće Neum, Udruga Turističkih djelatnika, Udruga Mare Nostrum, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih Hrvatskih branitelja, Hvidra Neum, OO HDZ BiH Neum, OO HDZ 1990 Neum, OO NS Radom za boljitak, OO HSP BiH Neum, OO HSS – NHI Neum, OO SDP Neum i Klub Nezavisnih Vijećnika Neum, ističe se u priopćenju.(R. I. / Dnevnik.ba)

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x