Povratak Bruce Leeja u park Zrinjevac

20120511_nino_raspudic (1)Brončani spomenik Bruce Leeju, junaku mnogih sretnih djetinjstava, mogao bi uskoro ponovno biti postavljen na pijedestal u gradskom parku Zrinjevac. Podsjetimo, spomenik Bruce Leeju, postavljen prije sedam godina, ubrzo se našao na meti vandala i od tada stoji oštećen i uskladišten u prostorijama komunalnog poduzeća. Inicijativu za vraćanje spomenika pokrenuo je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Čeka se proračun

– Spomenik je u takvom stanju da ga je potrebno restaurirati i pripremiti za postavljanje. Namjeravamo ga vratiti u Zrinjevac gdje mu je i mjesto, ali ne možemo još govoriti kad će to biti jer su za to potrebna određena sredstva za tu namjenu, a grad još nema usvojen proračun. Tek kad bude usvojen proračun, spomenik će biti vraćen – kazao je gradonačelnik Bešlić. Spomenik Bruce Leeja Mostaru 2005. godine darovala je Udruga Urbani pokret, na čijem su čelu bili prof. dr. Nino Raspudić i književnik Veselin Gatalo, koji su bili uvjereni da će upravo taj spomenik unijeti nešto pozitivno u sumornu svakodnevicu Mostarcima. Jedan od inicijatora postavljanja spomenika Veselin Gatalo istaknuo je da je spomenik mogao biti pravi turistički hit i da za njega ima mjesta u Mostaru. – Naravno da Bruce Leeja treba vratiti u park Zrinjevac, ako ništa, onda iz turističkih motiva jer će to biti novi boom u gradu. Morate znati da dok je spomenik Bruce Leeja bio na svome mjestu da se oko njega fotografiralo više desetaka tisuća ljudi i kako je ta priča obišla cijeli svijet.

Turistički boom

Po prvi put Mostar je bio jedna lijepa i zanimljiva priča. Taj spomenik bio je moj i Ninin poklon gradu Mostaru i grad je taj koji je vlasnik spomenika. Međutim, Gradska uprava do sada se vodila politikom tko ne radi, taj i ne griješi. Zato i jest toliko vremena bio uskladišten. Dakako, spomenik Bruce Leeju može popraviti imidž Mostara – istaknuo je Veselin Gatalo. Ni najmanje ne sumnjamo da će brončani spomenik Bruce Leeju ponovno biti velika atrakcija za sve posjetitelje grada na Neretvi.

(www.vecernji.ba)

more recommended stories