ČOVIĆ: Sljedeće godine možemo govoriti o reorganiziranju BiH

Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava Čović.

Posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu nikog nije ostavila ravnodušnim, kaže Dragan Čović, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Navodi kako su Srbija i BiH uhvatile dobar ritam i izdignule su se iznad svoje povijesti i okrenule budućnosti.

“Sada je došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu. Mislim da će sve to brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana”, rekao je Čović u intervjuu za Nezavisne novine.

– U tih nekoliko sati pokazali smo da uistinu možemo voditi politiku na drugačiji način. Premijer Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primjer kako to trebaju raditi koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno mnogo bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja, kaže Čović.

– Razgovarali smo uistinu o svim mogućim temama i u zatvorenim razgovorima, što nije bilo izloženo svjetlu javnosti. Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, ureda, vlada. Informirali smo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, gospodina Vjeku Bevandu i Mirka Šarovića o razgovorima i područjima gdje očekujemo da ćemo raditi, to je područje namjenske industrije, pristup zajedničkim tržištima u svijetu, infrastrukturi – cestovnoj, željezničkoj, energetskoj – i naravno turizmu, gdje mislimo da možemo praviti iskorake, kaže Čović.

– U sljedećih petnaestak dana ćemo razgovarati o svemu tome, vidjeti gdje su nam zajedničke točke i kako ih realizirati. To bismo onda sve mogli prezentirati na regionalnoj konferenciji u Beču u osmom mjesecu. U devetom mjesecu idemo k tome da imamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Dogovor je da ovo ne bude samo kurtoazni posjet Beogradu, nego da se bavimo konkretnim, životnim pitanjima. Razgovarat ću i s Nikolićem i pozvati ga u službeni posjet u desetom mjesecu, koji je bio otkazan prije izvjesnog vremena i time praktično pokazati kako se odnosi u BiH mijenjaju jer želimo okrenuti jednu novu stranicu kredibilnosti kako Bruxselleks gleda prema nama, navodi Čović.

Govoreći o tome što je Predsjedništvo razmotrilo reformsku agendu, Čović kaže kako je ona potpuno usuglašena i sada treba na te dokumente dobiti potpise svih deset premijera županija, entiteta Brčko i vlada entiteta.

– Osim reformske agende, imali smo i master plan koji je Predsjedništvo postavilo ispred sebe, gdje bismo u komunikaciji s izvršnom vlasti na razini BiH definirali jasne okvire za razdoblje u kojima bi određene stvari trebalo završiti. Razmatrali smo i koordinacijski mehanizam u vezi s kojim je Predsjedništvo usvojilo jedan zaključak da Vijeće ministara raspravi taj dokument kako bi ga i ono u konačnici moglo usvojiti, pojasnio je Čović.

Obzirom da je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, na upit kako je postavio prioritete predsjedavanja, Čović kaže da sve što nas veže na putu ka EU je prvi prioritet njegovog rada i njega kao predsjedatelja i to pokazuje ova prva sjednica.

– Mi smo sada napravili veliki iskorak i to je dinamika koju moramo nastaviti pratiti. U Beču imamo aktivnosti 28.8. gdje želimo i gospođu Mogherini i gospodina Hahna i sve ostale koji će tamo biti informirati da smo ovaj posao završili. To je pitanje naše vjerodostojnosti. Molim sve kolege da shvatimo kako europski put nema alternativu i da barem s okvirnim dokumentima idemo ka laganijem dogovoru kako ne bismo pravili zastoj kao ovi iz protekle dvije godine, jer ovi zastoji nikome ne pomažu. U Beču ćemo potpisati sporazum o granici sa Crnom Gorom, a imat ću sastanak s predsjednikom Austrije, te Crne Gore, i sastanak sa Mogherinijevom. Već početkom devetog mjeseca predstavnici EU, gospođa Mogherini ili gospodin Hahn, će posjetiti BiH ukoliko mi ovo sve završimo, a evidentno je da hoćemo, naglašava Čović.

Prema njegovim riječima, u vanjskopolitičkom planu je mnogo obveza koje moraju ispoštovati.

– Donijeli smo odluku da pozovemo predsjednika Francuske da posjeti BiH povodom 20 godina Daytonsko-pariskog sporazuma krajem ove godine. U Njemačkoj ćemo sigurno biti na poziv gospođe Angele Merkel u desetom mjesecu. Imamo u planu posjet Turskoj i jako puno posjeta državnika u tom ciklusu i to je čitava naša strategija – vratiti BiH ponovno na mjesto gdje mi mislimo da ona treba biti, da oči svjetske javnosti budu okrenute ka BiH na afirmativno pozitivan način jer to nam onda otvara mogućnosti da značajnije možemo participirati u sredstvima kojima onda možemo pokrenuti one naše ključne ekonomsko-socijalne procese jer bez te pomoći izvana to bi teško išlo, ističe Čović dodajući kako su to prioriteti kojima će se baviti.

– Sljedećih dana planiram realizirati još jedan posjet s predsjednikom Vujanovićem, sigurno ćemo se za nekih desetak dana sresti u Crnoj Gori ili negdje u Hercegovini, i tu je još razgovor s gospodinom Nikolićem. U stalnom sam kontaktu i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jer želimo sa svojim prvim susjedima izgraditi dobre odnose, navodi Čović.

U proteklom razdoblju bilo je dosta velikih frustracija: kod Srba to su pitanja koja su vezana za referendum, kod Hrvata nedovoljna prava kroz zastupljenost u institucijama… Na upit jesu li ta pitanja sad u drugom planu, Čović kaže kako su se dogovorili u tri pravca rješavati probleme koji dolaze.

– Jedan je euroatlantski put, drugo su socijalno-ekonomske prilike, a treći je reorganiziranje države, osobito u FBiH, da budem vrlo jasan. To su pitanja o kojima stalno razgovaramo i koja sada ne moramo previše izlagati svjetlu javnosti i rješavati ih u hodu. Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

more recommended stories