Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

Čović: SBB treba biti dio vlasti na svim razinama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, kazao je za politički magazin “Crta“, javnog RTV servisa BHT1, kako je Predsjedništvo BiH proteklih mjeseci uradilo mnogo dobrih stvari.
Kako je izjavio, o svakom pitanju, osim o rezolucijama, Predsjedništvo BiH imalo je jasan stav i “jednim glasom je izlazilo iz BiH”.
Čović se priprema za posjetu New Yorku, gdje će sudjelovati na vrlo važnim skupovima, od 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a do Konferencije o borbi protiv ISIL-a i ekstremizma.
U razgovoru za “Crtu” Čović je naglasio kako je za njega i dalje na prvom mjestu euroatlanski put naše zemlje.
– Cilj mora biti da se do sredine iduće godine ostvari kandidatski status, odnosno da jasno apliciramo za status o pristupanju EU – kazao je Čović, između ostalog, za “Crtu”.
Kazao je kako će biti još nekih iskušenja koja će morati biti definirana zajedno s povjerenicom za vanjsku i sugurnosnu politiku EU, Federicom Mogherini, koja će u listopadu posjetiti BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje da bi nova parlamentarna većina u FBiH mogla biti formirana u studenom.
Također, zagovornik je ideje da SBB bude dio vlasti na svim razinama. Najavio je kako će ključne razgovore u vezi s tim morati voditi čelnici SDA i SBB-a, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, ali uz mnogo strpljenja.