Published On: Pon, pro 31st, 2012

ČOVIĆ: Sarajevo bi moglo ostati bez Hrvata; mogući prijevremeni izbori

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je da bi Sarajevo moglo ostati bez Hrvata i da je vrijeme da se jasno progovori o tome.
“Samo zajedničkim djelovanjem možemo stvoriti ambijent da nam ljudi ostaju, da se ne iseljavaju sa određnih prostora. Takav prostor je, na primjer, Sarajevo, gdje je i sjedište Vrhbosanske nadbiskupije”, naglasio je Čović.
On je za “Večernji list” rekao da je zadovoljan sastankom u Mostaru, jer je “četvorka”, kao dio “šestorke” na razini BiH, iskazala jasno opredjeljenje da nastavi s reformama koje su zacrtane na prethodnim sastancima, a tiču se Federacije BiH.
Čović je ocijenio da neće uspjeti svi koji opstruiraju promjene da bi zadržali situaciju u kojoj ne funkcionira vlast.
On je najavio da će dogovoriti sastanke s američkim veleposlanikom, visokim predstavnikom u BiH i specijalnim predstavnikom EU, da bi im bilo detaljno predočeno ono što je dogovoreno i zatraženo njihovo uključivanje u taj proces.
“Bojim se da već duže vlada opredjeljenje kod predstavnika međunarodne zajednice da domaći akteri vlasti trebaju dogovoriti, as druge strane potpuno zaboravljaju da je aktualna izvršna vlast u FBiH definirana snažnim odlukama OHR-a”, istaknuo je predsjednik HDZ-a.
Čović je rekao da su čelnici “četvorke” spremni za organiziranje prijevremenih izbora u FBiH, ukoliko ne bude postojala spremnost za prihvaćanje legitimnih predstavnika parlamentarne većine.