Srijeda, 29 svibnja, 2024

Čović: Pogriješili smo decentralizirajući našu kampanju

Must Read

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je na današnjoj konferencije za novinare u Mostaru kako svi oni koji kažu da se Hrvati odriču srednje Bosne ne misle dobro BiH ni hrvatskom narodu te da će se vrlo brzo na praktičan način svima pokazati kako je srednja Bosna strateški interes hrvatskog naroda.

Osvrćući se na rezultate lokalnih izbora srednjoj Bosne Čović je kazao kako je moguće da je na njih utjecala decentralizirana kampanja HDZ-a BiH.

“Možda smo pogriješili decentralizirajući našu kampanju, što je bio jedan eksperiment, koji smo proglasili dosta uspješnim, ali taj eksperiment nosi i jednu gorčinu sa sobom. Siguran sam, da smo napravili dogovor stranaka HNS-a da danas ne bi pričali ovako s gorčinom kada su neke regije u pitanju. Siguran sam da bismo imali načelnika u Vitezu, Busovači, Kreševu i u Odžaku”, kazao je Čović.

On je također istakao kako je HDZBiH zadovoljna rezultatima lokalnih izbora i odzivom birača te kako su protekli izbori jedni od uspješnijih kada je riječ o vijećničkim mjestima.

“Ono čime nismo zadovoljni, to je broj načelničkih mjesta budući da smo pred sebe postavili maksimalistički plan i očekivali mnogo više. Osobito se naše razočarenje veže za tri općinske strukture, primarno dvije, a to su Odžak i Vitez. Dali smo zadatak svim našim općinskim odborima da do kraja iduće sedmice naprave kritički osvrt na lokalne izbore i nakon toga, za nekih 10-ak dana, imat ćemo sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, na koje ćemo donijeti potrebne mjere konsolidiranja stranačkih redova tamo gdje mislimo da to nije urađeno u skladu s postavljenim ciljevima”, kazao je Čović.

Kada je riječ o trećem mandatu pojedinih načelnika općina, Čović je kazao kako je to ozbiljno pitanje i da je dosta rasprava bilo upravo na spomenutu temu, te kako će vjerojatno uskoro biti donesena odluka da drugi mandat bude iznimka, a o trećem mandatu po toj odluci neće biti ni riječi.

Govoreći o rekonstrukciji vlasti Čović je kazao kako je obavio telefonske razgovore sa svim predsjednicima stranaka koje su u posljednje vrijeme pretendirali da budu dio šestorke, te da se nakon toga susreo s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodigom.

Čović je najavio kako će od početka sljedeće sedmice održati sastanke s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDA Sulemanom Tihićem i predsjednikom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem. Nakon tih susreta trebalo bi biti dogovoreno održavanje zajedničkog sastanka predsjednika stranaka, čiji bi domaćin trebao biti Božo Ljubić.

“Jasno je kako SDP i SBBBiH žele zajedno nastupiti i, kad to saberete, to je snaga. Bio bih sretan da i tri bošnjačke stranke koje imaju snagu naprave konsenzus i da kremeno dalje. To nam treba u FBiH, gdje imamo brojne ekonomske i socijalne probleme”, kazao je Čović.

On je dodao da je, kada je riječ o izvršnoj vlasti, prioritet HDZ-a BiH Federacija te kako se više ne može dozvoljavati da se “uništava sve što se uništavalo zadnju godinu i po dana”.

“Svi oni koji su u poziciji da ucjenjuju i HDZBiH i hrvatski narod na krivom su putu, bez obzira na to od koga to dolazilo. Naša je želja bila da se glasači na izborima trebaju opredijeliti i kroz lokalne izbore, iako nemaju direktne veze s općim, kako ustrojiti izvršnu vlast koja se veže za opće izbore, jer je evidentno da ta vlast nije funkcionirala. Najveća šteta koja nam se može dogoditi to je da Vlada FBiH ne funkcionira još nekoliko mjeseci. Ako se to dogodi, onda smo u velikim problemima svi skupa. Tada će veliki broj socijalnih pitanja doći na dnevni red ma tko da je pobijedio na ovim lokalnim izborima”, zaključio je Čović.

Na pitanje kako komentira najave Željka Komšća o osnivanju nove stranke, Čović je kazao da na to nema komentara te kako Komšić treba sam da procjeni gdje se može angžirati i na koji način.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Čović je kazao kako je HDZBiH zainteresirana za to pitanje i da bi u Mostaru trebali biti provedeni izbori u februaru sljedeće godine.

“Grad Mostar treba biti uređen kao svaki drugi grad u BiH, a ne kao neki grad slučaj – to je naš stav. Normalno je da Hrvati očekuju da Mostar bude sjedište hrvatskih interesa jer je to grad s najviše Hrvata u BiH, ali to ne znači da to ne treba biti jednako i bošnjački i srpski grad”, kazao je Čović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -