Čović: Nezamislivo je tolerirati da nelegalna vlast u F BiH i dalje radi

Lider HDZ BiH Dragan Čović izrazio je  uvjerenje da će lideri šest najjačih političkih stranaka na sastanku koji će sutra biti održan u Mostaru naći zajedničko rješenje za provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

“Nekoliko puta sam rekao da predstavnicima Hrvata u `šestorki` odgovara pristup izravnog i neizravnog izbora, pa čak i asimetričnog rješenja, jer smatram da ni ono nije problem”, rekao je Srni Čović, koji je i domaćin predstojećeg skupa šest lidera u Mostaru.

Čović: Nezamislivo je tolerirati da nelegalna vlast u F BiH i dalje radi

On je naglasio da je sastanak u Mostaru prigoda da se postigne dogovor ili “dovoljno jasno utvrde principi da bi se moglo smatrati da je postignut dogovor” koji bi bio realiziran kroz parlamentarne procedure do kraja drugog kvartala i prije odlaska u Bruxelles 27. lipnja na sastanak o provedbi presude “Sejdić i Finci”. Čović je rekao da tijekom sastanka u Mostaru neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, jer će se “šestorka” baviti problemima funkcioniranja izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti na razini BiH.

“U Mostaru je prva točka dnevnog reda presuda Suda u Strasbourgu, a druga je realizacija zaključaka sastanka iz Banje Luke”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH. Čović je, međutim, napomenuo da bi se rekonstrukcija Vlade FBiH morala završiti odmah, jer će to pitanje izazvati probleme na svim razinama vlasti.”

Nezamislivo je tolerirati da neustavna i nelegitimna vlast koja se zasniva na rješenjima OHR-a dalje radi svoj posao. Dalje ćemo imati probleme zbog podjele nadležnosti na županijskoj, entitetskoj razini i u Vijeću ministara BiH”, dodao je lider HDZ-a BiH.(Srna)