Utorak, 25 lipnja, 2024

Čović miri Lagumdžiju s Dodikom, a Tihića s Lagumdžijom, Radončić nije protiv koalicije SDP i SDA

Must Read

Je li na pomolu veliki obrat na političkoj sceni u BiH, koji bi mogao rezultirati stabiliziranjem Vijeća ministara i novom velikom koalicijom u F BiH? Tko je nakon lokalnih izbora pažljivo išćitavao izjave lidera najjačih stranaka u BiH, vijest o iznenadnom sastanku Dodika s Tihićem i Lagumdžijom u Banja Luci, ukoliko se pokaže točnom, neće biti iznenađenje. Jučerašnji sastanak Dodika s Tihićem i Lagumdžijom, te noćas s Čovićem, -što još nije službeno potvrđeno, podsjetimo uslijedio je nakon razgovora lidera HDZ BiH s predsjednikom RS te s liderima SDP-a i SBB-a Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem. Jesu li Čovićevi susrati s liderima drugih stranaka bili u funkciji njihovog međusobnog mirenja? Po svemu sudeći jesu.

Lideru HDZ BiH Draganu Čoviću, naime, izuzetno je stalo da ne pokvari odnose ni s Dodikom, zahvaljujući kojem je spriječena nemjera koalicije SDP-a i SDA da naprave vlast bez dva HDZ-a na razini BiH, ali ni s Lagumdžijom, bez kojeg ulazak dva HDZ-a u federalnu vlast bi bila nemoguća misija. Predsjednik HDZ BiH našao se proteklih tjedana u nemogućoj situaciji. Podrškom zajtijevu SNSD-a za smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Čović bi se zamjerio lideru SDP-a, a odbijanjem da podrži taj zahtijev šefu SNSD-a. Stoga je, vrlo vjerojatno, kako je Čović krenuo u misiju miranje dvojice lidera, jer mu je podrška obojice neophodna.

Jednako tako lider HDZ-a BiH je nevoljko podržao Lagumdžijino uvjetovanje ulaska dva HDZ-a u Federalnu vlast podrškom smjeni kadrova SDA u Vijeću ministara i federalnoj vladi. Zvuči paradoksalno, ali moglo bi se reći kako bi pomirba dviju najjači bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a bila u hrvatskom interesu. Naime, koalicija SDP-a i SDA s dva HDZ-a, bila bi izraz većinske volje i Bošnjaka i Hrvata i imala bi apsolutnu većinu ne samo u Zastupničkom, već i u Domu naroda Parlamenta F BiH, neophodnu da se nezakoniti predsjednik F BiH Živko Budimir, koji je uzurpirao poziciju koja pripada predstavniku Hrvata, dovede pred Ustavni sud.

Budimiru više leđa ne bi čuvala SDA, a povratak SDA u koaliciju s SDP-om i dva HDZ-a pritisak na Budimira da odstupi bio bi znatno pojačan. Sudeći prema današnjim izjavama lidera SBB-a Fahrudina Radončića on ne bi imao ništa protiv obnavljanja koalicije SDP-a i SDA, a uz to podržava zahtijev da Budimir odstupi s dužnosti. Dodali se tome i nagovješatj predsjednika HSP-a Zvonke Jurišića o izlasku dvojice ministara ove stranke iz Federalne vlade, onda nije teško zaključiti kako bi Budimir ostao bez bilo kakve potpore u Federalnom parlamentu. No, ostaje vidjeti jesu li noćašnji susreti stranačkih čelnika  kod Banja Luke bili u funkciji njihovog međusobnog mirenja.

Lider SDA Sulejman Tihić, podsjetiomo nedavno je pružio “ruku pomirenja” šefu SDP-a Zlatku Lagumdžiji, ali je  ponudu za ponovnim koaliranjem odbio, nakon Lagumdžijine izjave da je koalicija sa SDA stvar prošlosti. No, kakao je, u to ne treba sumnjajati,  Lagumdžiji, unatoč izjavama da će njegov SDP otići u opoziciju, ako se stvori nova parlamentarna većina, stalo da sačuva funkciju šefa bh diplomacije, neće biti čudno da šef SDP-a ipak, prihvati Tihićevu “ispruženu ruku”.

Stvaranje velike koalicije stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u bh i federalnom parlamentu povećalo bi i izglede za kreiranje usuglašenog prijedloga o implementaciji presude u predmetu Sejdić- Finci, s obzirom da je Tihić ranije podržao prijedlog HDZ-a i SDP-a, ali ga je odlučio minirati iz osvetničkih motiva nakon što su ga čelnici ostalih pet stranaka odlučili izabaciti iz vlasti.( M.Š. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -