TANJA FAJON: Ukidanje bezviznog režima bi bio veliki korak unazad za Balkan

“S velikom zabrinutošću pratim nedavne izjave i zahtjeve dužnosnika nekoliko država članica EU za ponovnim uvođenjem viznog režima za građane zapadnog Balkana. To bi bio veliki korak unatrag u reintegraciji zemalja koje traže članstvo u EU i veliki udarac europskim vizijama građana zapadnog Balkana

– Broj tražilaca azila je značajan, ali situacija nije tako zabrinjavajuća kako neki tvrde i sasvim sigurno nije izmakla kontroli “, navodi se u utorak u izjavi Tanje Fajon, članice Europskog parlamenta i komisije za viznu liberalizaciju.

“Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se vizna liberalizacija ne ukine! Sloboda putovanja je najopipljiviji postignuće za države na njihovom putu prema EU. Bilo bi mnogo opasnije zatvoriti vrata i staviti regiju u izolaciju nego voditi dijalog i zajedničke napore sa svim stranama u borbi protiv tog problema – ekonomske situacije koja prisiljava ljude da napuštaju svoje zemlje “, navodi Fajon.

“Tražitelji azila – od kojih su većina iz manjinskih zajednica – idu u države članice EU, gdje su standardi visoki i procedure za dobijanje azila su dugačke. S druge strane, neke zemlje, među njima Belgija, Luksemburg i Austrija, koje su dodale zemlje zapadnog Balkana na popisu “sigurnih zemalja podrijetla”, smanjile su dužinu procedure za dobijanje azila, i zahvaljujući tome nemaju takvih problema. I ostale zemlje suočene s tim problemom trebale bi učiniti napore u istom pravcu “, navodi Fajon.

“U Europskom parlamentu smo suočeni s pritiskom da uvedmo zaštitnu klauzulu (također poznatu kao mehanizam suspenzije) koju je na proljeće predložila Europska komisija. Značajno smo uspjeli poboljšati tekst koji je prvotno bio mnogo oštriji i mogao je brzo dovesti do ponovnog uvođenja viza za zapadni Balkan .

Kada se usvoji mehanizam privremene suspenzije ukidanja viznog režima – najvjerovatnije u narednim mjesecima – države članice EU imat će zakonsku osnovu da privremeno suspendiraju slobodna putovanja za građane zemalja o kojima je riječ. Države članice nisu u poziciji da prihvate takvu odluku. One samo imaju mogućnost da zahtijevaju promjenu pravila kojima se dodaju izvjesne zemlje na takozvanu crnu Schengensku listu, što bi također bila dugačka zakonska procedura.

Moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije i ja pozivam sve odgovorne i kompetentne političare u regiji da daju sve od sebe kako ne bi ugrozili slobodu građana da putuju bez ograničenja zemljama članicama schengenske zone “, navodi se u izjavi Tanje Fajon.

(FENA / em)