Published On: Sub, velj 9th, 2013

ČOVIĆ: Hrvati središnje Bosne najbolje znaju što je majorizacija naroda

KISELJAK – „Reorganizacija BiH“ tema je javnih tribina koje ovih dana diljem BiH organizira HDZ BiH. Drugi od planiranih petnaestak ovakvih skupova održan je u srijedu uvečer u kinodvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku, a domaćin mu je bila ŽO HDZ BiH SBŽ-a.
Da je reorganizacija BiH tema koja itekako interesira srednjobosanske Hrvate pokazala je izuzetna posjećenost tribine na kojoj se tražilo mjesto više.
„U SBŽ-u živi oko 90 tisuća Hrvata. Više od 60 posto dalo je povjerenje HDZ-u BiH i od te stranke se očekuje da ponudi odgovore na vrlo važna pitanja koja se tiču ravnopravnosti hrvatskog s druga dva naroda u BiH jer upravo mi u središnjoj Bosni na svojoj koži najbolje osjetimo što znači majorizacija hrvatskog naroda. No, mi smo bili, a uvjerena sam u to, i ostat ćemo stup BiH i HDZ BiH“, istaknula je u uvodnom govoru Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH i članica Predsjedništva HDZ BiH. 
O aktualnom političkom stanju u BiH, promjenama Ustava i osiguranju jednakopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH govorio je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. On je istaknuo da je 2013. godina prijelomna iz više razloga, zbog odluka o reorganizaciji BiH koje tek predstoje, provedbe Suda u slučaju „Sejdić – Finci“, ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i presude šestorici bh. Hrvata pred Sudom u Haagu.

– Polazeći od činjenice da je BiH i naša država, mi želimo osigurati jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda. Bez te jednakopravnosti nema stabilne BiH – poručio je Čović.