Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Čović: Ako bude trebalo Bevanda će podnijeti ostavku i tako ćemo zaobići blokadu SDA

Must Read

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je danas kako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda spreman podnijeti ostavku čime će se izbjeći mogućnost da Stranka demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta BiH blokira smjene svojih ministara.

“Ukoliko to bude potrebno, Bevanda će podnijeti ostavku, Predsjedništvo BiH imenovat će ga ponovo za mandatara i imat ćemo novo Vijeće ministara u roku od sedam dana”, kazao je Čović novinarima u Kiseljaku, gdje je, kako javlja Onasa, razgovarao sa stranačkim aktivistima s područja srednje Bosne.

Smjenu sadašnjih ministara obrane i sigurnosti BiH Muhameha Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića koje je na te dužnosti postavila SDA, sada traže stranke koje su SDA odlučile isključiti iz vladajuće koalicije i zamijeniti je Savezom za bolju budućnost (SBB).

Vjekoslav Bevanda je zahtjev za smjenu ministara Ibrahimovića i Ahmetovića uputio Zastupničkom domu parlamenta BiH koji o tome treba odlučivati 5. srpnja.

Smjenu, međutim, mora potvrditi i Dom naroda državnog parlamenta, a iz SDA su najavili kako će donošenje takve odluke spriječiti nedolaskom svojih delegata na sjednicu na kojoj bi se o tome odlučivalo.

Na taj način ne bi bilo potrebnog kvoruma za donošenje odluke, budući u bošnjakom klubu od 5 SDA ima tri delegata pa ni smjene ministara.

Prema Čovićevoj najavi, nova koalicija sada je na to pripremila odgovor tako što će “Bevandinom ostavkom dovesti do pada vlade, a zatim formirati novu, za čiju uspostavu nije potrebna suglasnost Doma naroda jer se Vijeće ministara potvrđuje samo u Zastupničkom domu”.

Prije toga je potrebno da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za sastav Vijeća ministara. Za imenovanje mandatara dovoljna je odluka dvojice članova Predsjedništva BiH. Uz Nebojšu Radmanovića za ponovno imenavanje Bevande mandatarom glasat će, kako je ovih dana potvrdio, i drugi član Predsjedništva BiH željko Komšić. ( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -