ČOLAK: Zbog selektivnog procesuiranja zločina od strane Tužiteljstva, hitna sjednica Doma naroda

Dom naroda BiH uskoro će održati tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o načinu na koji bh. pravosuđe procesuira ratne zločine, potvrdio je za Dnevnik.ba Bariša Čolak zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

„Vrlo aktivno smo i kao izaslanici u Domu naroda pristupili problemu selektivnog pravosuđa. Održat ćemo uskoro tematsku sjednicu Doma naroda BiH na kojoj bi se razmatralo pitanje procesuiranja ratnih zločina od strane bh. pravosuđa“, rekao je Čolak, inače i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH.

„Mislimo da dosadašnja iskustva nisu dobra, bilo je puno selektivnosti u pristupanju kako u odabiru dokaza, tako i u procesuiranju zločina počinjenih nad civilnim žrtvama“, rekao je Čolak.

Također, naglasio je kako je ogroman broj stratišta hrvatskih civila u BiH, a za te zločine nitko do sada nije odgovarao.

„Ako je i bilo nekog procesuiranja, onda time nisu obuhvaćene zapovjedne strukture“, pojasnio je Čolak.

Osvrnuo se i na činjenicu da se bojovnicima HVO-a retroaktivno sudi za ratne zločine po kaznenom zakonu iz 2003. godine, dok se borcima ARBIH sudi po blažem kaznenom zakonu iz SFRJ.

„Smatramo kako je problematična primjena kaznenog zakonodavstva. Tu postoji također selektivnost. Poznato je da se Hrvatima sudi retroaktivno po zakon iz 2003.  godina, a drugima po kaznenom zakonu SFRJ. Radi se o kaznenim djelima ‘zločin protiv čovječnosti’.

Mi smatramo da se ta kvalifikacija treba primijeniti svugdje gdje su stradali civili, a ne jednima na jedan način a drugima na drugi“, istaknuo je.

Očekujemo, dodao je, kako će tematska sjednica Doma naroda BiH dovesti do određenih zaključaka koji će pomoći da se stvari konačno izvedu na čistac u smislu da s jednakim pijetetom promatramo svaku žrtvu, bez obzira na stranu.

„Istovremeno, na isti način treba promatrati i svakog zločinca, bez obzira na kojoj je strani on bio. Moramo objektivnije sagledati što se događalo u BiH tijekom zadnjeg rata. Tako ćemo doći i do pomirenja i okretanja u budućnost“, rekao je Čolak.

J. Gudelj / Dnevnik.ba