Subota, 25 svibnja, 2024

KARAMATIĆ: Zahvaljujući bezobrazluku bošnjačkih političara treći entitet je sve izvjesniji

Must Read

Istovremeno, bošnjački politički lideri poručuju da bi pokušaj oživljavanja Herceg-Bosne, u bilo kojem obliku, cijelu BiH uvukao u do sada nezapamćenu krizu s potpuno neizvjesnim ishodom.

Da hrvatski političari nisu odustali od ideje stvaranja trećeg entiteta uprkos nedavnoj haškoj presudi šestorici ratnih čelnika Herceg-Bosne potvrdio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. On je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, na HRT-u, izjavio da je formiranje trećeg entiteta u BiH “realna mogućnost”.

(Čović kod Stankovića, foto: screenshot, HRT)

– Možda smo trebali biti agresivniji. Možda smo prije 20 godina trebali tražiti treći entitet. Mi ćemo imati jednakopravnost. Pitanje je hoće li biti tri, četiri, pet ili šest federalnih jedinica – rekao je Čović.

(Čović kod Stankovića)

Bez podrške izmjenama Ustava BiH

Reagirajući na izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zastupnik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović za “EuroBlic” tvrdi da nijedna bošnjačka politička opcija sigurno neće dati podršku izmjenama Ustava koje bi, kako kaže, dozvolile novu teritorijalnu prekompoziciju BiH.

Ne znam na koji način Čović zamišlja da je moguće formiranje trećeg entiteta. On možda može računati na podršku svog prijatelja Dodika, ali za takvu ideju sigurno neće imati partnera među Bošnjacima. Bilo kakav pokušaj neustavnog proglašavanja nekakvog hrvatskog entiteta doveo bi do ozbiljnih posljedica i krize koju, nadam se, nitko razuman u ovoj zemlji ne bi trebao priželjkivati – kaže Mehmedović.

Dodaje i da su Hrvati, prema njegovim rječima, svoje nacionalno pitanje na Balkanu riješili formiranjem Republike Hrvatske te da, kako ističe, ne postoji ni teoretska šansa da će od Bošnjaka dobiti podršku za stvaranje hrvatskog entiteta u BiH.

“Sarajevska čaršija se neće pitati”

S druge strane, predsjednik HSS i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić za “EuroBlic” tvrdi da je formiranje trećeg entiteta „realnije nego ikad prije“. On kaže da dozvolu za ostvarivanje hrvatske ravnopravnosti politički lideri tog naroda sigurno neće tražiti iz Sarajeva.

– Mišljenje o Bošnjacima kao jedinim žrtvama rata polako se mjenja u međunarodnoj zajednici. Njihovi politički lideri moraju prihvatiti to da situacija u svijetu više nije ista kao prije 20 godina. Zahvaljujući bezobrazluku bošnjačkih političara stvaranje trećeg entiteta je svakog dana sve izvjesnije. Tu se sarajevska čaršija ništa neće pitati – poručuje Karamatić.

Košarac: Srpska je nedodirljiva

Član Predsjedništva SNSD Staša Košarac kaže da njegova stranka podržava nastojanja Hrvata da se izbore za ravnopravnost u FBiH, ali da bilo kakva ustavna ili teritorijalna prekompozicija ni na koji način ne smije ugrožavati RS. – SNSD podržava legitimno pravo Hrvata da za sebe traže prava koja imaju druga dva konstitutivna naroda. Međutim, bilo kakva priča o trećem entitetu ne smije zadirati u teritorijalni integritet RS. Taj stav smo do sada bezbroj puta ponovili – kaže Košarac.

I.C./Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -