Utorak, 21 svibnja, 2024

Clinton i Ashton podupiru priključivanje BiH euro-atlanskim integracijama

Must Read

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, javlja izvještač agencije Anadolija.

Sastanak je započeo u 13.10 sati i u ovom trenutcima još traje.

Susret u zgradi Predsjedništva BiH se odvija uz iznimne mjere sigurnosti, a susret prati veliki broj novinarskih ekipa iz BiH, regije i svijeta.

Ranije su se Clinton i Ashton u Ambasadi SAD u Sarajevu sastali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

Također, visoke američke i europske dužnosnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom.

Za 13 sati i 50 minuta predviđeno je obraćanje američke državne tajnice u zgradi Predsjedništva BiH.

State Department je ranije priopćio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi “demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama”.

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu “ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme”.

Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Inače, Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tijekom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomacije će tijekom turneje po zemljama regije, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u euroatlantskoj zajednici.

Državna tajnica SAD-a i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost će, kako je priopćio Ured za odnose s medijima Vlade Srbije, u Beogradu održati zajednički sastanak sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

“Ova posjeta predstavlja izraz zajedničke podrške integracijama, a posebno dijalogu Beograda i Prištine”, rekla je Tanjugu glasnogovornica Ashtonove Maja Kocijančić.

Ovo je oproštajna posjeta američke državne tajnice regiji uoči američkih izbora 6. studenog.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -