Published On: Uto, lis 30th, 2012

Clinton i Ashton podupiru priključivanje BiH euro-atlanskim integracijama

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, javlja izvještač agencije Anadolija.

Sastanak je započeo u 13.10 sati i u ovom trenutcima još traje.

Susret u zgradi Predsjedništva BiH se odvija uz iznimne mjere sigurnosti, a susret prati veliki broj novinarskih ekipa iz BiH, regije i svijeta.

Ranije su se Clinton i Ashton u Ambasadi SAD u Sarajevu sastali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

Također, visoke američke i europske dužnosnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom.

Za 13 sati i 50 minuta predviđeno je obraćanje američke državne tajnice u zgradi Predsjedništva BiH.

State Department je ranije priopćio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi “demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama”.

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu “ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme”.

Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Inače, Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tijekom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomacije će tijekom turneje po zemljama regije, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u euroatlantskoj zajednici.

Državna tajnica SAD-a i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost će, kako je priopćio Ured za odnose s medijima Vlade Srbije, u Beogradu održati zajednički sastanak sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

“Ova posjeta predstavlja izraz zajedničke podrške integracijama, a posebno dijalogu Beograda i Prištine”, rekla je Tanjugu glasnogovornica Ashtonove Maja Kocijančić.

Ovo je oproštajna posjeta američke državne tajnice regiji uoči američkih izbora 6. studenog.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare