Published On: Sub, ruj 22nd, 2012

ČLAN STRANKE KOJA JE UNIŠTILA SUŽIVOT: Bez SDP-a nema zajedničkog života u Tuzli i u BiH

Možete li zamisliti BiH bez jedne takve partije, ja duboko vjerujem, uvjerljivo najbosanskije u BiH? Ako protivnici budu previše grubi, građani će to opaziti i stati na stranu ugroženih vrijednosti socijaldemokratske ideje i multikulturalnog bića SDP-a, koje za mene predstavlja njegovu najveću vrijednost.

 

Narasle su jednonacionalne stranke i trenuto je jedina velika politička snaga, na čijim su listama ljudi svih nacionalnosti, SDP. SDP po svom biću odgovara multikulturalnom biću BiH. Npr. nezamisliv je zajednički život u Tuzli bez vladavine SDP-a.

 

Samo SDP u prva tri kandidata ima Iliju Jurišića, koji je poznati Hrvat, Nadu Mladinu, koja je poznata Srpkinja i mene, koji nisam nepoznat Bošnjak – izjavio je Jasmim Imamović, kandidat SDP-a za načelnika Tuzle i aktualni načlenik na pitanje zašto i dalje vjeruje da su ideje koje zastupa ova partija političke opcije u koje građani BiH trebaju imati najviše povjerenja.
Da načelnik Imamović priča predizborne nabolje svjedoči nedavni događaj kada je u  Tuzli je postavljen obelisk Povelji Kulina bana kojom se dokazuje državnost Bosne i Hercegovine. No, na obelisku nisu uklesane riječi kojima ona počinje.

U ime Oca, Sina i Duha Svetoga dio je kojeg je autor obeliska postavljenog u Tuzli izostavio. Izostavio je i dio s kraja Povelje u kojem stoji: Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Taj detalj pobudio je negodovanje u dijelu hrvatske i katoličke javnosti. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tuzlanske županije Mijo Krešić osudio je postavljanje spomen-obilježja, obeliska u središtu Tuzle s kojega su uklonjeni dijelovi povelje srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana koji svjedoče o kršćanskoj povijesti Bosne.  (Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare