Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

PROKOCKAO POVIJESNU PRILIKU: Odbijanjem entiteta Kataloncima dao argumente za nezavisnost

Must Read

Španjolski predsjednik Mariano Rajoy odbio je pregovarati o većoj proračunskoj samoupravi Katalonije te ga je regionalni predsjednik te pokrajine Artur Mas optužio da je prokockao povijesnu priliku.

Pred ‘iznimno teškom sadašnjom krizom’ moramo ‘zbiti redove’, a ‘ne dijeliti’ zemlju, rekao je Rajoy. Bogata sjeveroistočna španjolska pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika donedavno je bila gospodarski motor Španjolske i sada traži veću proračunsku autonomiju kako bi mogla sama ubirati porez.

‘Mislim da je propustio povijesnu priliku u razumijevanju odnosa između Katalonije i ostatka Španjolske’, rekao je Mas na konferenciji za novinare u Madridu koju je održao sam nakon razgovora s Rajoyem. 

Mas se nadao dogovoriti ‘proračunski sporazum’ kojim bi proširio autonomiju Katalonije, no Rajoy je rekao kako ‘nema prostora za razgovor o tome’ te je pozvao Masa da zajedno rade u svrhu izlaska iz krize i stvaranja radnih mjesta.

Mas nije odbacio mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora radi postizanja veće neovisnosti Katalonije. Mas je na sastanku ponovio zahtjev za odobrenjem sredstava iz fonda regija kako bi isplatio dospjelu ratu duga od pet milijarda eura, što je Rajoy odobrio.

Danas je Katalonija najzaduženija od 17 španjolskih autonomnih zajednica s dugom od gotovo 44 milijarde eura, ili 22 posto njezina BDP-a. Cijela Španjolska mjesecima budi zabrinutost tržišta i ulagača kod kojih je prisiljena zaduživati se uz visoke kamate.

Nacionalističko katalonsko vodstvo optužuje središnju vladu koja ubire porez, da u Kataloniju ne vraća onoliko koliko toj pokrajini pripada jer s 200 milijarda eura čini petinu BDP-a cijele zemlje. Optužuje Madrid da je svojom rigoroznom politkom štednje u svrhu smanjenja javnog duga, ugrozio njihovu regiju.

Usporedo jačaju pritisci za većom autonomijom, čak neovisnošću Katalonije, što su pokazali prosvjedi 11. rujna u Barceloni kada je gomila izvikivala ‘neovisnost’.

O krizi je progovorio i kralj Juan Carlos koji se rijetko oglašava o političkim pitanjima. Otvorenim pismom u utorak upozorio je na teško stanje u zemlji napisavši ‘najgore što bismo mogli učiniti jest podijeliti snage, istaknuti naše razlike’. Katalonski nacionalisti kritizirali su kraljevo pismo. (Hina)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -