Čini se da se Rusija stvarno ozbiljno angažirala ne bi li pomogla Srbiji u blokadi rezolucije o Srebrenici

Ruska delegacija u Ujedinjenim narodima podijelila je svim članicama Vijeća sigurnosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao protuprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici. Naime, po izvorima iz te zemlje, prijedlog Moskve usredotočen je na pitanja koja predstavljaju temelj za suradnju i miran suživot, a ne na jačanje napetosti. Rusija želi da Vijeće sigurnosti još jednom potvrdi podršku Daytonskom sporazumu i najoštrije osudi sve zločine počinjene tijekom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, pišuVečernje novosti.

Također, Srbija će se vjerojatno već danas još jednom, drugim pismom u zadnjih desetak dana, obratiti članicama Vijeća sigurnosti ne bi li se usprotivila britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Ističu da je i novi prijedlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv, jer su u tekstu napravljene tek kozmetičke izmjene te je u praksi samo smanjen broj riječi ‘genocid’. Ovakva rezolucija baca stigmu na srpski narod i bilo bi pogubno da se ovakvim potezom Srbi povijesno označe kao genocidna nacija, smatraju u Beogradu.

Lobiranje protiv britanske verzije rezolucije

Srbija očekuje da će joj u ovoj diplomatskoj akciji pomoći dvije države koje su stalne članice Vijeća sigurnosti – Rusija i Kina, a lobira kod nestalnih članica Venezuele, Španjolske, Nigerije, Čilea i Angole, ne bi li ih nagovorila da glasaju protiv britanske rezolucije ako ona bude na dnevnom redu sjednice 7. srpnja.

Britansku će inicijativu gotovo sigurno podržati SAD i Francuska, a London računa i na predstavnike Čada, Jordan, Litve, Malezije i Novog Zelanda. Tako bi odnos snaga bio 8 naprama 7 za britansku inicijativu. Za usvajanje dokumenata u Vijeću sigurnosti potrebno je osam od 15 glasova, pod uvjetom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.