London ponudio novu rezoluciju o Srebrenici: Dodik tvrdi da je antisrpska

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmjene kozmetičke i ne mijenjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjaluci ocijenjen kao neprihvatljiv.

Prema informacijama, Večernjih novisti, praktično su uočljive samo dvije promjene.

Prva je da se riječ genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mjesta u tekstu, sada pominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o “desetinama hiljada žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”. Umjesto “desetina hiljada” sada stoji – “na hiljade”!

Ostali sporni dijelovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apeluje da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike.

Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocijenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski.

Kako tvrde izvori, još nisu obavljene konsultacije među članicama Savjeta bezbjednosti UN o britanskoj inicijativi, niti je definitivno donijeta odluka da li će se i u kom obliku dokument naći na sjednici 7. jula.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sjednice, i to telefonskim dogovorom između članica SB.

Stalne članice SB zasada su se samo usaglasile da 7. jula minutom ćutanja odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Dokument koji Velika Britanija pokušava da “progura” u SB, uoči obilježavanja srebreničkog jubileja, u petak je bio među glavnim temama razgovora državnog vrha Srbije i Republike Srpske, na zajedničkoj sjednici vlada dveju država, održanoj u Beogradu.

Predsjednici Srbije i RS, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, poručili su da o rezoluciji svi moraju imati isti stav, da joj se treba usprotiviti, jer je ona uperena protiv interesa RS, ali i Srbije.

“U Srbiji i u Srpskoj ne sme da postoji političar koji nema stav o predložnoj britanskoj rezoluciji. Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da treba da se uništi srpski narod i da se pod pojmom genocid nametne reč Srebrenica”, upozorio je Nikolić.

Dodik je ponovio da je dokument antisrpski i dio loših namjera Britanije, da je riječ o nepristojnoj ponudi, čiji rezultat mogu biti mnogi problemi u Bosni i ugrožavanje mira i pomirenja.

“Usvajanje tog dokumenta može da povuče za sobom niz problema, od zahtjeva za reparaciju ratne štete, pa nadalje. Odbijamo rezoluciju kao nepotrebnu, jer može samo da unosi više problema u BiH nego što može da donese ono što je svima potrebno, a to je pomirenje”, rekao je.