ČIČAK: Kukastog križa se sramiti zbog sebe, a ne zato što ga je vidio cijeli svijet

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak u utorak je na okruglom stolu o navijačkom nasilju istaknuo kako se sada zgražavamo nad kukastim križem na utakmici Hrvatska – Italija zbog toga što ga je vidio cijeli svijet, a trebali bi se zgražati zbog nas samih.

“Moderni svijet kojem želimo pripadati ne prihvaća bilo kakvu raspravu o karakteru fašističkih i nacističkih simbola. Zato je svako relativiziranje ustaškog pozdrava ‘Za dom – spremni’ jednostavno neprihvatljivo. Taj je pozdrav bio pozdrav jedino i isključivo ustaškog režima”, istaknuo je Čičak.

Podsjetimo, Uefa je u ponedjeljak službeno otvorila disciplinski postupak protiv HNS zbog nacističkog simbola na utakmici Hrvatske – Italije odigrane na Poljudu u petak pred praznim tribinama. Utakmica na Poljudu igrana je bez gledatelja zbog prethodne kazne Uefe.

Disciplinski postupak pokrenut je zbog rasističkog ponašanja, a Hrvatskom nogometnom savezu prijeti novi financijski udarac od Uefe, a reprezentaciji možda ponovno igranje pred praznim tribinama, oduzimanje bodova, ili čak izbacivanje iz natjecanja. Odluku o kazni Uefa će donijeti najvjerojatnije 16. srpnja.

Hrvatski helsinški odbor, rekao je Čičak, pokrenuo je projekt “Izravna prevencija navijačkog nasilja” prije tri godine i u trogodišnjem radu promatrači HHO-a bili su nazočni na oko 600 utakmica i pomno bilježili različite oblike nasilja navijačkih skupina Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

“Svoje izvještaje slali smo na sve relevantne adrese u Hrvatskoj, od predsjednika Republike, predsjednika Vlade, kao i predsjednika Sabora, medijima, pa do svih drugih relevantnih institucija hrvatskoga društva. Prepoznatljivi dio medija, ali i društvenih i političkih skupina dočekao je ovaj projekt ‘na nož’, budući je on nastojao javnim pritiskom raditi na promjenama negativnih paradigmi koje su se pojavljivale na našim nogometnim borilištima”, kaže on.

“Cilj tih medijskih poslanika i drugih društvenih aktera bio je samo jedan, ujediniti najradikalnije dijelove navijačkih skupina u zajedničkoj borbi za nasilno rušenje postojećih legalnih i legitimnih struktura Hrvaskog nogometnog saveza i u krajnjoj liniji, omogućiti preuzimanje kontrole nad HNS-om od osoba koje bi odgovarale njihovom političkom projektu”, ističe Čičak.

Prema njegovim riječima zadatak vlasti nije samo stvaranje zakonskog okvira za slobodno i neometano djelovanje sporta, nego i skrb i briga da se doneseni zakoni doista poštuju i provode u djelo.

“Procjenjujemo da u aktualnoj vlasti jednostavno nije bilo dovoljno političke volje da se to doista i čini”, kazao je predsjednik HHO-a. Čičak napominje kako ni nogometna organizacija, na svim svojim razinama, nije oslobeđena od odgovornosti, jer često nije poštivala i provodila u djelo vlastita pravila i zaključke.

Na okruglom stolu, uz članove HHO-a sudjeluju i predstavnici Ureda predsjednice RH, Vlade, Sabora, MUP-a, te Hrvatskog nogometnog saveza.
HINA l dnevnik.ba