Bušatlić pitao Čavaru: Je li Vlada FBiH trenutno ustavna?

Zastupnik Demokratske fronte Ilhan Bušatlić danas je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH postavio pitanje predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “je li Vlada Federacije BiH trenutno ustavna?”.

”Po Ustavu FBiH, Federalna vlada, koju čini 16 ministara, sastoji se od osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Iz kvote osam Bošnjaka premijer FBiH može imenovati jednog iz reda ostalih, što je i urađeno. Prihvaćanjem ostavke federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića u Vladi FBiH ostaje šest Bošnjaka, što je protuustavno. Zato sam Čavari postavio ovo pitanje”, kazao je Bušatlić.

Također, predsjedniku FBiH uputio je pitanje kojom logikom je jučer prihvatio ostavku samo jednog ministra iz DF-a Bajrovića, kada su i ostali ministri iz Demokratske fronte podnijeli neopozive ostavke.

Inače, Zastupnički dom Federalnog parlamenta danas je počeo dvodnevnu sjednicu na kojoj bi trebao, između ostalog, po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izravnim stranim ulaganjima, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Kako je priopćeno, cilj izmjena i dopuna ovog zakona je njegovo usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o politici izravnih stranih ulaganja u BiH iz 2010. i 2015. godine.

Ujedno, na ovaj način bile bi precizirane odredbe važećeg federalnog propisa, a novina je uspostavljanje savjeta za strane investitore, čiji rad omogućava koordinaciju na svim razinama vlasti u BiH i koordiniran pristup radu s investitorima.

U tom smislu, prihvaćen je prijedlog IFC-a da sva strana ulaganja u sektore koji podliježu restrikciji odobrava Vlada FBiH na prijedlog nadležnog ministra.

Prema predloženom dnevnom redu zastupnici će po skraćenom postupku razmatrati prijedloge izmjena triju federalnih zakona radi njihova usuglašavanja s odredbama novog Zakona o prekršajima.

Na taj način sa Zakonom o prekršajima, u dijelu kaznenih odredaba, trebaju biti usuglašeni Zakon o čeku, Zakon o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Zakon o tržištu vrijednosnih papira.

Prijedlog Financijskog plana – proračuna FERK-a za 2015. godinu i Program javnih investicija FBiH 2015- 2017 također su uvršteni u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta./HMS/