Subota, 22 lipnja, 2024

VRAĆA NAM SE HARIS Čaušević izlazi na slobodu?

Must Read

Haris Čaušević zvani Oks kojem traje ponovljeno suđenje za teroristički napad na Policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine mogao bi ovih dana izaći na slobodu. Čauševićev odvjetnik Ifet Feraget kaže kako je njegovom branjeniku 12. lipnja istekao jednogodišnji pritvor, te da je on morao biti na slobodi. Feraget je Sudu BiH predložio ukidanje pritvora Čauševiću.

Pošto je jučer imao saznanja da bi Sud BiH mogao negativno odgovoriti, Feraget je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom da se ukinu rješenja Suda BiH i da se optuženi Haris Čaušević odmah pusti na slobodu, jer se isti počevši od 13. 06. 2015. godine nezakonito nalazi u pritvoru.

“Po zakonu pritvor može trajati godinu dana nakon izricanja presude što je ovoga puta 12. 6. 2015. Očekujem da će Ustavni sud BiH postupiti po zakonu i ukinuti pritvor Čauševiću”, kaže Faraget.

Haris Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško ozlijeđena policajka Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet policajaca.
Čauševiću se sudi u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostupanjska presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad.

Čauševiću je prvostupanjska presuda izrečena 20. prosinca 2010. godine, a Sud BiH je 12. lipnja 2014. prihvatio žalbu njegovog odvjetnika i ukinuo presudu. Dokazni postupak u ovom predmetu je završen 12. lipnja godine, kada je Sud odbio sve preostale dokazne prijedlogu obrane i Tužiteljstva. Završne riječi u ovom predmetu su zakazane za 29. i 30. lipnja te 6. srpnja 2015. nakon čega će biti izrečena drugostupanjska presuda. Čaušević se u pritvoru nalazi od 27. lipnja 2010.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Čaušević i Naser Palislamović, koji je inače oslobođen u prvostupanjskom postupku, u više navrata tijekom 2010. sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. lipnja 2010. u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno i da njenim aktiviranjem izazovu eksploziju.

Pored ljudskih žrtava, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu, zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se dalje navodi kako je cilj optuženih bio da počinjenjem ovakvog djela prisile organe vlasti BiH da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva, te ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Dnevni list

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -