Published On: Wed, Jul 31st, 2013

Chomsky: Amerika samo zbog nafte voli radikalne islamističke tirane

Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky napisao je na svom Twitter profilu kako je Amerika sveprisutna na području arapskih zemalja, a posebno na Bliskom istoku, samo zbog velikih naftnih bogatstava u tom djelu svijeta.

– Glavi svjetski izvori energije su locirani uglavnom na području gdje žive muslimani, u blizini Zaljeva, te je zbog te činjenice taj dio svijeta uvijek bio meta ogromnog zanimanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i Velike Britanije, napisao je Chomsky.

Smatra da se Amerika ne bi uopće zanimala za stanje na Bliskom istoku da se na tom prostoru ne nalaze najveće svjetske zalihe nafte.

– Da se na tom području ne nalazi nafta, Amerika i Velika Britanija ne bi obraćale pozornost na te arapske zemlje. To je glavni problem u svijetu i to će se teško promijeniti u doglednoj budućnosti, naglasio je Chomsky.

Napominje da zbog toga američke vlasti pokušavaju održati dobre odnose sa svojim glavnim saveznikom na tim prostorima, vlastima u Saudijskoj Arabiji.

– Iz tog razloga SAD podržavaju radikalne islamističke tirane, kao što su oni u Saudijskoj Arabiji. I zato su SAD tražile najradikalnije islamističke ubojice koje su mogli naći bilo gdje u svijetu i dovesti ih u Afganistan, koji su kasnije završili u rukama terorističke organizacije al-Qaeda, naveo je ugledni profesor i jedan od najutjecajnijih mislilaca današnjice.

Dodao je da u svijetu postoje ljudi, ali i zemlje, koje silno priželjkuju, ali i zagovaraju sukob civilizacija, odnosno sukob Zapada i Islama.

– Postoje ljudi koji uistinu žele sukob civilizacija, kao što je to bio Osama bin Laden i kao što je to danas George Bush, a oni su po prirodi stvari bliski suradnici i saveznici, mišljenja je Chomsky.

Ističe da su SAD pomagale Afganistance u ratu protiv Rusije i da im se to na kraju vratilo kao bumerang u obliku talibana i al-Qaede.

– Hajdemo prihvatiti tvrdnju da je Iran zaista pomagao pobunjenike u ratu u Iraku. Ali zar nisu i SAD pomagale pobunjenike kada su Rusi napali Afganistan? Jesmo li tada mislili da ima nešto loše u tome, napisao je ugledni američki profesor Noam Chomsky na svom Twitter profilu.

 

Anadolija