Published On: Wed, Jul 31st, 2013

Bevanda na pitanje Moona: BiH će ispuniti uvjete MMF-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda obavijestio je danas ambasadora SAD u BiH Patricka Moona da će BiH ispuniti uvjete MMF-a i da će do kraja godine imati usvojen proračun za 2014. godinu, kao i globalni fiskalni okvir.

 Bevanda je Moona upoznao o provođenju ciljeva iz Mape puta i radu koordinacijskog mehanizma o kojem će, početkom rujna na sastanku u Bruxellesu, upoznati sve učesnike, europske zvaničnike i političke lidere iz BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara.On je tokom oproštajne posjete ambasadora SAD izrazio zahvalnost za značajnu ulogu koju ta zemlja ima u izgradnji društva u BiH, za dugogodišnje prijateljske odnose SAD prema BiH, te za podršku koju SAD daju na putu ka integriranja BiH u NATO i EU.Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poželio je Moonu uspjeh u nastavku karijere i izrazio nadu u nastavak uspješne suradnje BiH i SAD.

Moon je rekao da će BiH i dalje imati podršku SAD-a i naglasio da njegova zemlja izuzetno cijeni i daje punu podršku posvećenosti Bevande i Vijeću ministara BiH u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

On je istakao da je za dalji razvoj BiH u narednom periodu neophodno postići dogovor u vezi sa vojnom imovinom te da BiH neće postati kandidat za NATO dok to pitanje ne bude rješeno, dodaje se u priopćenju.

Sugovornici su se suglasili da u narednom periodu treba raditi na otklanjanju problema koji su uzrokovali gubitak sredstava od IPA fondova, prijeko potrebnih za poboljšanje ekonomske situacije.

SRNA