CESTA SPASA II: BiH pokreće ambiciozan plan izgradnje autocesta

Unatoč teškim gospodarskim uvjetima, Bosna i Hercegovina (BiH) ima ambiciozne planove za ulaganja u svoju cestovnu mrežu, a stručnjaci tvrde da bi osuvremenjivanje autocesta moglo pomoći gospodarskim izgledima te države u regiji.

“Kada neki od velikih svjetskih industrijalaca vide da u vašoj državi nema cesta, tada vaša država nije privlačna za ulaganja, a ljudi jednostavno izbjegavaju vaše poslovne zone. Kada autocesta postoji, to odmah podrazumijeva brži i sigurniji promet te prijevoz roba i ljudi”, rekao je za SETimes Saša Grabovac, predsjednik Udruge ekonomista iz Banja Luke.
Republika Srpska je u siječnju otvorila 43 kilometara dugu dionicu autoceste između Banja Luke i Gradiške, koja će biti dio 400 kilometara duge mreže autocesta, čiji se dovršetak planira do 2020. godine.
Sandra Kovačević Đurđević, glasnogovornica Ministarstva prometa i komunikacija RS, rekla je za SETimes da bi izgradnja 40 kilometara duge autoceste Prnjavor-Doboj trebala biti dovršena do 2015. godine, uz trošak od oko 180 milijuna eura. Dodala je kako bi cjelokupna mreža trebala stajati oko 3 milijarde eura.
Federacija Bosne i Hercegovine gradi 340 kilometara dugu autocestu – Koridor 5C – koja će do završetka izgradnje 2017. godine također stajati oko 3 milijarde eura.
Boris Tihi, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, rekao je kako bi nova mreža autocesta u BiH i regiji mogla donijeti dugoročne koristi.
Prema statističkim podacima sindikata u BiH, tamošnje građevinske tvrtke su u 2012. godini zapošljavale 30 posto manje radnika nego u 2011. godini, dok je u prošle tri godine svoja radna mjesta izgubilo više od 50.000 građevinskih radnika.
“Ovo će pomoći u oživljavanju građevinskog sektora na Balkanu. To bi značilo i više stranih ulaganja i veći turistički potencijal. Najveće će koristi od autoceste imati promet i industrija”, rekao je Tihi za SETimes.
Miro Šećivanović, direktor građevinske tvrtke Radex iz Tešnja, rekao je kako je građevinski sektor u BiH spreman za obavljanje tih radova.
“Gotovo 70 posto domaćih tvrtki ispunjava preduvjete za izgradnju autocesta, stoga smo spremni graditi te ceste”, rekao je Šećivanović za SETimes. “Angažiranjem domaćih kompanija, država bi mogla popraviti aktualnu ekonomsku situaciju u građevinskom sektoru, koja je sada vrlo teška.”