Published On: Sri, velj 27th, 2013

Upute vrhbosanskog nadbiskupa za vrijeme ispražnjenosti Svete Stolice

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poslao je upute župama Vrhbosanske nadbiskupije za vrijeme ispražnjenosti Svete Stolice.

U svom dopisu podsjeća „kako je svima poznato da je Sveti Otac Benedikt XVI. najavio odricanje službe Rimskog Biskupa i Petrovog nasljednika 28. veljače u 20 sati te da će od tada će Sveta Stolica biti upražnjena“.
Kardinal Puljić je pozvao „sve vjernike u Vrhbosanskoj nadbiskupiji da se u osobnoj ili zajedničkoj molitvi posebno mole Duhu Svetom za izbor novog Svetog Oca“ te posebno preporučio zajedničke molitve klanjanja pred Presvetim, molitve krunice i Križnog puta. Podsjetio je svećenike da se u slavlju Svete mise u vrijeme ispražnjenosti Svete Stolice izostavlja ime pape i da se spominje samo ime dijecezanskog biskupa.
Kardinal Puljić je, također, dao uputu da, nakon što se preko sredstava priopćivanja sazna za izbor novog Pape, u svim crkvama zvone zvona 15-20 minuta kako bi proslavili izbor i objavili svijetu radosnu vijest. „Ako me ništa ne spriječi, na poziv dekana kardinalskog zbora i sam ću poći sudjelovati u konklavama. Pratite me svojim molitvama, kao i sve kardinale, da budemo otvoreni Duhu Svetom i ljubavlju prema Crkvi te što složnije odgovorimo potrebama ovog vremena za Crkvu“, stoji u dopisu kardinala Puljića.
KTA