Published On: Sub, stu 17th, 2012

ČEKATE VIZU? POZDRAVITE SE… Američki Bošnjak osuđen na doživotni zatvor zbog planiranja napada na New York

Američki državljanin bošnjačkog podrijetla osuđen je u petak na doživotni zatvor zbog planiranja samoubilačkog napada na podzemnu željeznicu u New Yorku 2009. po nalogu visokih operativaca Al-Qa’ide.

Adis Medunjanin (28) proglašen u svibnju pred saveznim sudom u Brooklynu krivim po devet točaka optužnice, uključujući planiranje napada oružjem za masovno uništenje, terorističkog čina i materijalne potpore Al-Qa’idi, prenosi Hina.

Suoptuženi Najibullah Zazi uhićen je u rujnu 2009., nekoliko dana prije nego što su Medunjanin i treći sudionik urote Zarein Ahmedzay planirali izvesti “jednu od najozbiljnijih terorističkih prijetnji SAD-u nakon napada 11. rujna”, stoji u optužnici.

Zazi i Ahmedzay priznali su krivnju i svjedočili protiv Medunjanina. Kazna Zaziju (27) bit će izrečena 14. prosinca, a Ahmedzayu (27) 10. svibnja iduće godine.

Prema optužnici, trojica prijatelja iz Queensa smislila su plan kako otputovati izvan zemlje i priključiti se talibanima u Afganistanu. Na kraju su otišli u Pakistan, gdje su se sreli s operativcima al-Kaide koji su ih uvježbali, nagovorili da se vrate u SAD i izvedu napad u New Yorku.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare