Published On: Sub, stu 17th, 2012

AMERIČKA VELEPOSLANSTVO: Na proljeće konferencija o reformi Federacije BiH

Veleposlanstvo SAD-a je angažirano  s ostalim predstavnicima međunarodne zajednice na organizaciji radne konferencije koja će biti održana na proljeće i na kojoj bi se razgovaralo o opcijama moguće reforme Federacije BiH – potvrđeno je Agenciji FENA u Uredu za odnose s javnošću američke ambasade u BiH

“Sjedinjene Američke Države su već ranije iznijele svoje mišljenje da je potrebno da se Federacija BiH, kao i svi nivoi vlasti u BiH, učine funkcionalnijim. Federacija BiH ima složenu, dupliranu i skupu strukturu. Sjedinjene Američke Države bi voljele vidjeti da Federacija BiH postane funkcionalnija, efikasnija i manje birokratska”, navode iz Ambasade SAD-a i naglašavaju da ne postoji nikakav „američki plan“ za reformu Federacije BiH.

Podsjećaju da je u protekloj godini ambasador Patrick S. Moon apelovao na pojedince, lidere i nevladine organizacije da otpočnu razgovore o mogućim promjenama Ustava Federacije BiH da bi se na bolji način odgovorilo potrebama građana i zaštitila njihova prava.

Ambasada SAD-a će i dalje podsticati političko i civilno društvo na razgovore o ovoj temi te će biti spremna pružiti pomoć, mada sve odluke o reformama u Federaciji BiH leže na političkom vodstvu i građanima Federacije BiH, rečeno je FENA-i iz Ureda za odnose s javnošću  Ambasade SAD-a.

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare