Čavka slao mailove sa popushilismo@gmail.com, smanjena mu plaća

Oleg Čavka, tužitelj Tužiteljstva BiH, u narednih šest mjeseci će primati plaću manju za 10 posto od sadašnje, izrečeno je to u stegovnoj mjeri Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
Čavka je u Sporazumu između njega i Ureda disciplinskog tužioca, koji je Komisija prihvatila, dobrovoljno priznao i prihvatio odgvornost za kršenje službene dužnosti i drugih prekršaja koji štete funkciji koju obnaša.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Čavke pokrenuo disciplinski postupak u augustu. U odluci Komisije se navodi da je Čavka 18. svibnja 2011., između ostalog, dao naredbu da se unište zapisnici o saslušanju svjedoka u određenom predmetu. Sankcija je uslijedila i zbog toga što je napisao i dostavio tužiteljima i uposlenicima anonimno lažno korisnički satiričnog sadržaja. Čavka je satirični dokument pod nazivom “Opće upute”, u kojem je tadašnjeg glavnog tužitelja Milorada Barašina naveo kao donosioca dokumenta, poslao na službenom memorandumu Tužiteljstva sa e-mail adrese popushilismo@gmail.com.

U odluci se navodi i to kako je Čavka u još jednom slučaju zbog neprimjerene službene korespodencije doveo u pitanje povjerenje javnosti u kredibilitet Tužilaštva.