Utorak, 28 svibnja, 2024

KORUMPIRAJ DOMAĆE, KORUMPIRAJ SRCEM: Članovi stranke birali ponuđače za kampanju “Kupuj domaće-kupuj srcem”

Must Read

Članovi Narodne stranke Radom za boljitak:Suad Čamdžić, Ana Bašić i Vedad Gačanović, angažirani u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), su po osnovu ugovora sudjelovali u izboru ponuđača za izradu i provedbu marketinške kampanje “Kupuj domaće-kupuj srcem”, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Za realizaciju ove kampanje plaćeno je 671.888 KM. Prema postojećoj dokumentaciji, sredstava su izdvojena sa pozicije poticaja za poljoprivredu, a na osnovu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ostalih vrsta novčanih podrški u poljoprivredi koji je u augustu prošle godine donio resorni ministar Lijanović. Prema tom pravilniku novac za poticaj poljoprivredi se može potrošiti i za promociju proizvodnje i proizvoda.

Za ovu kampanju je u decembru prošle godine raspisan javni poziv. Predmet javnog poziva je bio prikupljanje prijava za projekte marketinške kampanje koja podrazumijeva: dizajniranje kratkog i edukativnog scenarija za marketinšku kampanju, dizajniranje i izradu videodžingla do 45 sekundi snimljenog na terenu ili u studiju, audiodžingla do 40 sekundi snimljenog na terenu te emitovanje tv spota i radiodžinglova.

Prijaviti su se mogla društva registrovana i za poslove koji su obuhvaćeni ovim pozivom. Neki od uvjeta su bili: profesionalni rad u proizvodnji tv programa – najmanje pet godina, profesionalno angažiran voditelj projekta – najmanje pet godina u tv proizvodnji i uređivanju programa, pozitivno poslovanje društva sa godišnjim prometom ne manjim od 800.000 u toku zadnje dvije godine, više od pet zaposlenih djelatnika.

Na javni poziv se javilo 16 medijskih kuća i četiri marketinške agencije. Komisiju su činili: predsjednik Suad Čamdžić, članovi Ana Bašić i Hanefija Topuz te tehničko lice Jadranka Redžepović. Čamdžić je savjetnik ministra za finansijsko-pravna pitanja i međunarodnu saradnju a Bašićeva je konsultant u Ministarstvu. Njih dvoje su ujedno i članovi Narodne stranke Radom za boljitak. Za medijsko praćenje kampanje angažovan je Vedad Gačanović, glasnogovornik ove stranke koji je u Ministarstvu angažovan po ugovoru o djelu, kao stručnjak za odnose sa javnošću.

Komisija je razmatrala prijavu marketinških agencija: Tim System, Communis Medias, McCann Erissson i S.V.-R.Sa. Za poslove izrade edukativnog scenarija i dizajniranje džinglova najviše je bodova dobio Tim System, a za emitovanje materijala S.V.-R.Sa. Sa ovim agencijama su 30.12.2011. godine potpisani ugovori – sa Tim Systemom na iznos od 126.458,28 KM a sa S.V.-R.Sa. na iznos od 545.430 KM.

Konkursna komisija je ocijenila da je najbolja predložena kampanja Tim Systema u kojoj dominira lik ministra Lijanovića i u kojem se građani pozivaju na kupovinu domaćih proizvoda “srcem”, jer je poruka “jasna i artikulirana za širu javnost”.

U razgovoru za CIN Jerko Ivanković Lijanović kaže da je agencija Tim System ponudila takvo rješenje kako bi dala poruku da iza te kampanje stoji vlada. Predloženo je i da se u kampanji nađe i federalni premijer Nermin Nikšić. “Tokom snimanja spota premijer je bio spriječen da učestvuje u spotu i ja nisam htio odustati, smatrajući prevažnim ovaj cijeli projekt. Ja sam predložio da taj teret preuzmem na sebe”, rekao je Lijanović za CIN.

Premijer Nikšić je potvrdio da ga je ministar Lijanović pozvao da učestvuje u reklamnoj kampanji, “ali tu ponudu nisam prihvatio puno prije nego je došlo do njene realizacije”, poručio je Nikšić za CIN.

Na upit zašto je za izbor ponuđača bio bitan promet od preko 800.000 KM godišnje, Ana Bašić je rekla da je to sastavni dio svakog javnog poziva: “Jeste li vidjeli ijedan tender? Svugdje je propisana bilanca; koliko ste imali uspjeha u prometu, koliki ste promet napravili? Ne možete vi doći tamo sa ulice i aplicirati. To pokazuje da ste vi već radili i odradili uspješno”, kaže Bašić. Objasnila je da je sadržaj javnog poziva bila odluka Ministarstva, na čelu sa ministrom Lijanovićem.

Ured za reviziju institucija u FBiH upozorio je da se postupak dodjele posla nije proveo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH i da se prilikom zaključenja ugovora nije vodilo računa o zaštiti javnih sredstava. Iako je ugovorima definisano da se s kampanjom krene početkom 2012. godine, kampanja je krenula tek u junu ove godine.

Nevladnim organizacijama, među kojima je i Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), je sporno što u spotu domira lik ministra Lijanovića i simbol srca koji je obilježje Narodne stranke Radom za boljitak, kojoj ministar pripada. Reklamna kampanja je plaćena iz federalnog budžeta i krenula je nešto prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Centralna izborna komisija (CIK) je na osnovu njihove prijave pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li su ovom kampanjom prekršeni Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH i Izborni zakon BiH.

Bašić kaže da je možda bila kriva procjena staviti ministra u reklamu, ali da, možda, i nije. “Što se mene tiče, mislim da ne postoji osoba koja ne zna za tu reklamu. Mislim da je reklama postigla efekat. Nekoga živcira, a neko kaže baš super, ali nije prošla neopaženo.”

Međutim, ni u ovom ministarstvu, kao ni u Federalnoj privrednoj komori nemaju podatke da li je i u kojoj mjeri povećana kupovina domaćih proizvoda u FBiH.

CIN

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -