Published On: Pet, kol 17th, 2018

Burne reakcije u Srbiji i regiji: Djeca u logoru na Zlatiboru uče kako ratovati

U logoru na padinama Zlatibora su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih vetarana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije.

Vijest da je na planini Zlatibor organiziran logor za djecu u kojem se živi i radi po vojničkim pravilima, u odori i uz vježbe improviziranim oružjem, potaknula je burna i suprotna reagiranja u Srbiji i u regiji.

U logoru na padinama Zlatibora su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih vetarana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije.

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (USOYU) Željko Vukelić, tvrdi kako se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i umirovljenih pripadnika policije i vojske Srbije uče obrambenim vještinama i u tome on osobno “ne vidi ništa loše”, prenosi HINA

U medijima su se pojavila izvješća kako je riječ o prvom “omladinsko-patriotskom” logoru za djecu, te da su ga organizirale “srpske i ruske veteranske i patriotske skupine”.

“Možda kamp jeste po zakonu, ali se postavlja pitanje da li je opravdano, kakve su posljedice i tko je ovlastio instruktore da provode obuku”, objavila je agencija Tanjug, navodeći da predsjednik općine Čajetina Milan Stamatović logor na Zlatiboru vidi kao “humanitaran i patriotski”, tvrdeći kako se djeca uče tradicionalnim vrijednostima.

“Ovo nije vojni kamp gdje se djeca obučavaju za terorističke akcije, kako nas optužuju u javnosti. Mi nećemo zbog tih optužbi odustati, već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan, kako bi što više djece moglo naučiti ono što ne mogu kroz redovito školovanje, jer nema više obrane i zaštite kao predmeta u školama”, rekao je novinarima Stamatović.

On je naglasio kako se u “humanitarno-patriotskom kampu djeca uče tradicionalnim vrijednostima”, a nisu plaćena “kao što plaćaju sudionike u reality show emisijama”.

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru “djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa”, a organizatori su USOYU i ruska nevladina organizacija “Enot”.

“Slika je mnoge uznemirila, a stručnjaci upozoravaju na mogućne štetne posljedice po djecu”, uz ocjenu da su “odgovorni i roditelji i društvo i država”, navodi RTS.

“Omladinsko patriotski kamp – tradicija ili indoktrinacija?”, pita se u naslovu današnjeg izvješća sa Zlatibora regionalna TV N1.

Organizatori tvrde kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

Organizator logora Željko Vukelić upozorava kako ih imaju Mađarska, Belgija, Engleska.

“U Engleskoj imate ovakve militantne kampove, na tri razine, gdje djeca koja završavaju te kampove imaju prednost pri zapošljavanju”, tvrdi Vukelić.

Psiholozi koje je RTS konzultirao drže da je “militarizacija pogrešan smjer”, te da država treba kontrolirati kakvi su to logori, dok se roditelji trebaju zapitati treba li djeci dati suglasnost da sudjeluju u takvim obukama i “čemu će sve osim tim vještinama dijete biti izloženo”.

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je “militarizacija djece”.

Organizatori tvrde i da se sve radi sukladno zakonu, a da je logor prijavljen kao “javni skup”, a dozvolu i financijsku potporu dobili su od općine Čajetina.

Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se “kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini”, prenosi Večernji.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare