Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Budućnost uređenja BiH: Federalizam, unitarizam ili regionalizam?

Must Read

Debata pod nazivom “Budućnost uređenja BiH: Federalizam, unitarizam ili regionalizam?“, sinoć je održana u Sarajevu u organizaciji Liberalnog foruma i Friedrich Naumann Stiftunga, a mišljenja o ovoj temi iznijeli su Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja i Elmir Sadiković s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Moderator debate bio je izvršni urednik portala Novi.ba i izvršni direktor Liberalnog foruma Danijal Hadžović.

Sadiković je na početku debate istaka da je činjenica da Ustavom BiH sada nije definisan oblik državnog uređenja BiH.

Smatra da, uzimajući u obzir duh vremena u kome živimo, multietnički karakter našeg društva, optimalno državno uređenje s aspekta teritorijalne organizacije BiH bi se moralo zasnivati na četiri prirodno-geografske regionalne cjeline. Dodaje da je to model koji predlažu brojne organizacije.

5714a073-3e70-4352-8397-62200a0a0a6c-62a995d0-de62-419a-a92a-d6d61f4a9461 (1)

To bi bio model koji bi zadovoljio i nacionalne interese, ali koji bi isključio sve ono što je velika opasnost, federalizam kao model državnog uređenja BiH. Federalna država je uvijek sastavljena država. Mi imamo iskustvo s federalizmom u bivšoj Jugoslaviji. Sasvim je izvjesno da taj model ne bi u praksi mogao funkcionirati kod nas – smatra Sadiković.

Napomenuo je da se ipak o tom stvarima odlučuje u državnom parlamentu.

Istaknuo je da je, analizom programskih koncepcija političkih stranaka i njihovih javnih nastupa, očigledno da su stavovi o ovom pitanju dijametralno suprotni.

Milan Sitarski je izjavio da sadašnji Ustav ne treba potpuno anulirati, jer “nikad ne bi bilo konsenzusa oko novog ustava“.

Moraju se izmijeniti oni članovi Ustava i Izbornog zakona, to jest slovo Izbornog zakona i slovo Ustava koji omogućavaju da se ti akti tumače suprotno njihovom duhu, a to je upravo duh federalizma i konsocijacije.

On podrazumijeva legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, uz ukrupnjavanje kantona u Federaciji BiH kako bi se pojednostavio i pojeftinio poredak koji je sada suviše neefikasan i suviše skup, i uz uvođenje neteritorijalnih oblika autonomije konstitutivnih naroda tako da ne bude presudno koje je selo ili grad u kojoj teritorijalnoj jedinici – kazao je Sitarski.

Snimak kompletne debate narednih dana će biti objavljen na Novi.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -