Published On: Čet, lip 6th, 2013

Budimiru prijeti dvogodišnji zatvor zbog napunjene zbrojevke u uredu

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Živka Budimira zbog nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih sredstava.

Optužnica protiv najvišeg dužnosnika FBiH već je dostavljena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Ukoliko Budimir bude proglašen krivim, prijeti mu kazna i do dvije godine zatvora!

“Optužnica je stigla. Sudac za prethodni postupak ima zakonski rok od osam ili, u složenijim predmetima, 15 dana da optužnicu potvrdi ili odbaci, ili  odbaci pojedine točke iz optužnice” potvrđeno je Dnevnom avazu iz Službe za odnose s javnošću Općinskog suda.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 26. travnja ove godine, prilikom pretresa ureda koji Budimir koristi u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli su pištolj „češka zbrojevka“ sa sedam metaka, od kojih je jedan bio u cijevi. 

Budimir je, navodno, istražiteljima rekao kako je pištolj dobio na poklon 1996. godine. No, 17 godina nikada nije pribavio dozvolu za nabavku, držanje i nošenje oružja.

Sarajevski list piše kako Budimir ima još dva pištolja, registrirana 1998. godine i s urednim oružnim listovima. Prema izjavama koje je davao u medijima, češku zbrojevku nije prijavio i registrirao „zbog nemara“.

Prema Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ili streljiva Županije Sarajevo, tko bez odobrenja nabavi, drži ili nosi vatreno oružje, dijelove za vatreno oružje ili streljivo, kada je za nabavljanje tog oružja, dijelova za oružje i streljiva potrebno odobrenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine!

Dnevnik.ba