Srijeda, 24 travnja, 2024

BUDIMIR: Neću povući smjenu Ante Krajine, (al mogu ga pomilovati ako bude trebalo…)

Must Read

”Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nema namjeru povući odluku o smjeni federalnog ministra financija Ante Krajine, jer je ona utemeljena na zahtjevu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića”, potvrdio je Agenciji Fena zamjenik predsjednika stranke Pravde i pomirenja Ragib Hadžić nakon izvanredne sjednice Predsjedništva te stranke u Sarajevu.

Hadžić je naglasio da je Predsjedništvo stranke dalo punu podršku predsjedniku Budimiru za potez koji je povukao.

Govoreći o blokadi isplata iz federalnog proračuna zbog smjene ministra financija, on ocjenjuje da je to nametnuta dilema i isforsirani problem.

Podvukao je da Vlada Federacije BiH ima mogućnost, u skladu s Ustavom i zakonom o Vladi, svojom uredbom ovlastiti nekoga iz Vade potpisati odgovarajuće transfere, te da tu nema ništa sporno.

Pojašanjavajući Budimirov potez o smjeni ministra Krajine, Hadžić smatra da premijer Nikšić obmanjuje javnost, jer je on podnio pojedinačne zahtjeve za razrješenje osam ministara.

”Ne radi se ni o kakvom zajedničkom zahtjevu, a predsjednik Federacije BiH taj zahtjev niti je prihvatio niti odbio, nego je rekao da će o njemu odlučiti tek nakon što pravosudne institucije o tome daju riječ”, ističe on.

Podsjećajući na razloge takve Budimirove odluke, Hadžić naglašava da su u četiri općine zapadne Hercegovine uskraćena prava koja pripadaju braniteljskoj populaciji i članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a.

”Motiv za to je u postupku ministra Zukana Helza koji to pravda činjenicom da revizija prava koja su do sada priznata u te četiri općine nije urađena. Međutim, revizija u tim općinama nije urađena iz više razloga, a dva su osnovna – prvo, cjelokupan postupak revizije je osporen na Ustavnom sudu FBiH, a drugo novi zakon o pravima branitelja koji je izjednačio mirovine je također osporen na Ustavnom sudu, te je i u tom pogledu stanje ostalo nedefinirano”, kazao je Hadžić.

Naglasio je da je samovoljnim postupkom ministra Heleza, a kasnije i ministra Krajine, uskraćeno pravo koje je tim ljudima ova država priznala. Smatra da oni to pravo moraju uživati sve dok država kroz zakonitu proceduru to ne riješi.

Hadžić smatra da je predsjednik FBiH postupio principijelno, u skladu sa zakonom i Ustavom.

Navodi da je Budimir spreman prihvatiti prijedlog premijera Nikšića da njih dvojica podnesu ostavke, ali da to bude sa premijerovim zatjevom za razrješenje svih ministara, te da zatim predsjednik FBiH imenuje novu Vladu, nakon čega bi Budimir podnio ostavku bez ikakavih problema.

”Ostavka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehima Škaljića baca novo svjetlo na političku scenu u tom Parlamentu. Ovog trenutka SDP nema parlamenatrnu većinu i sad je bitno da se sazove Parlament FBiH i utvrdi da li uopće postoji parlamentarna većina, tko je sačinjava i na kojim osnovama. Nakon toga se može govoriti o rekonstrukciji Vlade i drugim pitanjima”, zaključio je Hadžić.

Hadžić nije želio komentirati jučerašnji sastanak predsjednika Budimira s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, uz obrazloženje da to ne ulazi u domenu stranačkih pitanja, već predsjednika FBiH.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x