Published On: Sri, sij 8th, 2014

BUBIMIR OFFICE: Mi smo suosjećajan, emo ured i pogađa nas sve ovo….

“Zbog činjenice da se u javnosti šire dezinformacije kako će se odlukom o razrješenju federalnog ministra financija Federacija BiH dovesti u financijski kolaps, a mirovine i sva ostala proračunska plaćanja, kao i servisiranje vanjskog duga doći u pitanje, Ured predsjednika Federacije BiH dužan je obavijestiti građane da odluka o razrješenju neće i ne može dovesti do financijskog kolapsa, pa tako ni upitnosti isplata iz proračuna.

Potpuno suosjećamo”, nadalje stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Federacije BiH, “sa strahom građana pod pritiskom dezinformacija o navodnoj destabilizaciji financijskih tokova zbog odluke o smjeni ministra financija, no s tim u vezi podsjećamo javnost i građane da je 2006. godine, nakon općih izbora i formiranja vlasti na državnoj razini, tadašnji resorni ministar financija Dragan Vrankić imenovan za ministra financija i trezora BiH, čime je pozicija federalnog ministra financija ostala upražnjena.

Unatoč tome, nije nastupio financijski kolaps budući da pravno važeći propisi daju ovlaštenje Vladi FBiH da donese odluku o ovlaštenju, temeljem kojeg je ovlastila tajnika u ministarstvu Belmu Izmirliju za obavljanje poslova vezanih uz redovito funkcioniranje Federalnog ministarstva financija do imenovanja novog ministra.

Također, Vlada FBiH je donijela odluku kojom su određeni potpisnici platnih naloga vezanih uz plaćanje javnog duga, ali i redovitih poslova ministarstva financija.

Sadašnjim izbjegavanjem donošenja odluka želi se svjesno umanjiti ustavno pravo predsjednika Federacije BiH kroz širenje neistina o navodnom financijskom kolapsu zbog razrješenja ministra financija.

Dakle, koristeći ovo priopćenje upozoravamo javnost i građane da Predsjednik FBiH, kao niti donesena odluka, nije niti će dovesti do kolapsa.

Eventualni kolaps može biti posljedica isključivo Vlade FBiH, na čelu s premijerom, ukoliko ne izvrši svoje zakonske ovlasti i u skladu s njima propusti donijeti odluke, kao što su donesene u 2006. godini.

Ovu prigodu koristimo i da upoznamo javnost da, unatoč tomu što je predsjedniku Budimiru upućen poziv za današnju hitnu 40. sjednicu Vlade FBiH, predstavniku Ureda predsjednika FBiH nije omogućen pristup i sudjelovanje na istoj.

Suosjećamo s brigom građana za osnovnu egzistenciju i ujedno podsjećamo na zakonsku obvezu premijera da poštuje odluke predsjednika FBiH, kao šefa izvršne vlasti, i donese odluku o određivanju potpisnika platnih naloga, kako premijer i Vlada FBiH ne bi bili jedini i isključivi krivci.

Ukoliko ne budu poštovali odluku predsjednika FBiH i pravno valjane propise, u pitanje se dovodi daljnje funkcioniranje Federacije BiH, a sve to samo iz principijelnih razloga, što žele isključivo Antu Krajinu na čelu Federalnog ministarstva financija”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Federacije BiH.