Srijeda, 24 travnja, 2024

Parlament FBiH bez predsjedatelja, čeka se nova koalicija

Must Read

Kolegij Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je prihvatio ostavku Fehima Škaljića na dužnost predsjedatelja tog tijela no potpuno je neizvjesno hoće li se i kada moći izabrati njegov nasljednik na ovoj dužnosti iako je izjašnjavanje parlamenta o tome najavljeno za 21. siječnja.

Škaljić je ostavku podnio početkom tjedna obrazloživši je odlukom Saveza za bolju budućnost (SBB) čiji je član da istupi iz parlamentarne većine u kojoj je bio od ljeta 2012. godine zajedno sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) te sa HDZ BiH i HDZ 1990.

Škaljić je izjavio kako je ostavka rezultat činjenice da suradnja sa SDP-om nije dala očekivane rezultate pa se SBB povlači u oporbu.

“Moja je ostavka neopoziva“, kazao je Škaljić novinarima u Sarajevu no istaknuo je kako je važno da entitetski parlament nastavi raditi jer je to u općem interesu.

Dodao je i kako će SBB ubuduće djelovati kao “konstruktivna oporba”.

Većina koju su u parlamentu FBiH činile četiri stranke nije identična onoj u izvršnoj vlasti jer vladu FBiH čine ministri iz SDP-a te Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke “Radom za boljitak” (NSRzB) kao i nekoliko bivših i sadašnjih članova Hrvatske stranke prava (HSP) koja se u međuvremenu podijelila.

Rezultat je to činjenice da nije uspio SDP-ov pokušaj iz 2012. godine da u vladu uvede SBB i dva HDZ-a pa je nastavljena neka vrsta kohabitacije suprotstavljenih stranačkih blokova što svo vrijeme značajno otežava rad vlade.

Za izbor novog predsjedatelja Zastupničkog doma bit će potrebno okupiti 50 od ukupno 98 zastupnika što niti jedna stranka ne može učiniti sama. Najavljene su međustranačke konzultacije uz naznaku kako bi novi predsjedatelj ponovno trebao biti iz reda bošnjačkog naroda, prenosi Hina.

Tome se međutim protivi HDZ BiH držeći kako ova pozicija treba pripasti Hrvatima.

Poznato je kako je predsjednik vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda kao i predsjednik Vrhovnog suda pa bi sukladno tome imenovanje kandidata (za predsjedatelja Zastupničkog doma) iz bošnjačkog naroda bilo protivno ustavu“, izjavio je predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Marinko Čavara.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x